e- αποδείξεις: Η «παγίδα» και το πέναλτι από την εφορία για όσους δεν πιάνουν το όριο με κάρτα

Στην πλήρη αποσύνδεση του αφορολόγητου ορίου από την υποχρέωση πληρωμών με πλαστικό χρήμα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνοντας απειλή ποινής φόρου μεταξύ 20% και 25% στις e-αποδείξεις που θα λείπουν από τον λογαριασμό των φορολογουμένων το 2020 αν δεν "πιάσουν" το νέο αυξημένο όριο 30%.
pixabay

Σήμερα, στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές και αυτές που έγιναν πραγματικά υπάρχει η απειλή φόρου 22%, χάνοντας μέρος του αφορολογήτου.

Του χρόνου θα στοιχίζει ουσιαστικά πολύ πιο ακριβά, καθώς ο εισαγωγικός συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα έχει υποχωρήσει στο 9%, αλλά στο εισόδημα των 10.000 ευρώ αντί για 1.000 ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών θα χρειάζονται 3.000 ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Αν ένας φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ αντί για 3.000 ευρώ ηλεκτρονικών δαπανών στο τέλος της επόμενης χρονιάς έχει καταγεγραμμένες πληρωμές με πλαστικό χρήμα 1.000 ευρώ (όσο είναι το σημερινό όριο) στη διαφορά των 2.000 ευρώ δεν θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 180 ευρώ αλλά με φόρο από 400 ευρώ έως και 500 ευρώ. Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο στόχος του μέτρου δεν είναι σε καμία περίπτωση να επιβληθεί έξτρα φόρος εισοδήματος στους φορολογούμενους αλλά να χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ο μέσος ΦΠΑ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 19%, επομένως, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές θα είναι ασύμφορο για τον φορολογούμενο να μπει στο "παζάρι" έκδοσης απόδειξης από την ώρα που θα υπάρχει υποχρέωση εμφάνισης στην Εφορία πληρωμών με το πλαστικό χρήμα ίσων το 30% του εισοδήματος.

Ακόμα και μια απειλή ποινής έξτρα φόρου με συντελεστή της τάξεως του 20% κρίνεται επαρκής προκειμένου να γίνει ασύμφορη για τον φορολογούμενο ή μη λήψης απόδειξης. Επικρατέστερος θεωρείται συντελεστής 22%.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "TΑ ΝΕΑ"