Αναδρομικά: Πότε θα καταβληθούν – Πόσα χρήματα θα πάρετε
Χιλιάδες συνταξιούχοι κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» καθώς περιμένουν τις κινήσεις της κυβέρνησης για τα αναδρομικά, έπειτα και από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυναγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, διαβεβαίωσε ότι «όσοι δικαιούνται τα αναδρομικά θα τα πάρουν».
Τα αναδρομικά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
Οι αποφάσεις του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου φέρνουν αναδρομικά δεκαμήνου από 667 ευρώ έως 7.340 ευρώ -σε δόσεις- για κύριες συντάξεις, καθώς και αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις έως 200 ευρώ σε 250.000 συνταξιούχους
Συντάξεις Χηρείας
Με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, στα τέλη Οκτωβρίου θα λάβουν τα αναδρομικά των αυξήσεων περίπου 60.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που έλαβαν τα νέα αυξημένα ποσά χωρίς τα αναδρομικά τον προηγούμενο μήνα.
Τα αναδρομικά που θα λάβουν ανέρχονται σε έως και 1.160 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως για την συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων που έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (μετά τις 13 Μαίου 2016) δικαιούνται από τον περασμένο Ιούνιο σύνταξη σε ποσοστό 70% βάσει των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί τον Μάιο (από 50%). Ωστόσο η τεχνική διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων λόγω θανάτου ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αναδρομικά 4 μηνών για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2019,
Συνολικά επανυπολογίστηκαν με το νέο ποσοστό (70%) 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα) εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο. Υπήρξαν και περίπου 3.000 συντάξεις παιδιών για τις οποίες προέκυψε μείωση λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Οι πάνω από 60.000 χήρες / χήροι που είδαν αύξηση στην σύνταξη Οκτωβρίου θα λάβουν τώρα με τις συντάξεις Νοεμβρίου αναδρομικά κατά το οποίο ελάμβαναν την αρχική παλαιά τους σύνταξη. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος μηνιαίας αύξησης ανά σύνταξη ανέρχεται στα 208 ευρώ για το πρώην ΙΚΑ και τα 290 ευρώ για το Δημόσιο.
Για τις ΔΕΚΟ
Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.
Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 90 ευρώ τον μήνα έως και 188 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, τότε οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 55 έως 113 ευρώ τον μήνα.
Για το ΙΚΑ
Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.
Με αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 63 ευρώ τον μήνα έως και 178 ευρώ τον μήνα. Με επιστροφές σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 38 έως 107 ευρώ τον μήνα.
Για το ΝΑΤ
Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.
Για τις επικουρικές συντάξεις καταργούνται οι περικοπές οι οποίες επιβλήθηκαν σε 260.000 συνταξιούχους το καλοκαίρι του 2016. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι συγκεκριμένες περικοπές είναι αντισυνταγματικές, αλλά ότι η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ
Σε δόσεις τα αναδρομικά
Αναφορικά με την καταβολή του ποσού, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου 6 ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και να διασφαλιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Πετρέλαιο θέρμανσης 2019: Φθηνότερη κατά 11% «πρεμιέρα» σε σχέση με πέρυσι
Αφορολόγητο: Πώς θα το χτίζετε από το νέο έτος - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε