WSJ: Σύστημα συναλλαγών σε δραχμή από δύο τράπεζες

Να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται ότι επιχείρησαν τουλάχιστον δύο τράπεζες με παγκόσμια εμβέλεια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εν μέσω επιδείνωσης της κρίσης χρέους, οι τράπεζες αυτές θέλησαν να σχεδιάσουν εφεδρικά συστήματα για συναλλαγές σε δραχμή, λιρέτα ή εσκούδο, ωστόσο το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο.

Οι υπεύθυνοι των τεχνικών τμημάτων των συγκεκριμένων τραπεζών επικοινώνησαν με τη βελγική Swift, η οποία λειτουργεί ένα δίκτυο για τις διεθνείς συναλλαγές. Οι υπεύθυνοι ζήτησαν τεχνολογική υποστήριξη καθώς και τους κωδικούς των νομισμάτων, ώστε να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης.

Η βελγική εταιρεία ωστόσο αρνήθηκε να δώσει τέτοιες πληροφορίες, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι κάτι τέτοιο θα υποδαύλιζε την κερδοσκοπία και θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο την ευρωζώνη.

Επίσης, αναφέρει η Wall Street Journal, οι τράπεζες εξετάζουν όλες τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η έξοδος μίας ή περισσότερων χωρών από την ευρωζώνη, από τις δανειακές συμβάσεις μέχρι την ασφάλεια του προσωπικού τους.