Συντάξεις: Προς μείωση ο «κόφτης» στις συντάξεις όσων εργάζονται

Τη μείωση του «κόφτη» στις συντάξεις όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση τους εξετάζει η κυβέρνηση.
Pixabay

Το υπουργείο Εργασίας μελετά να περιορισθεί το ποσοστό της μείωσης της σύνταξης όσων συνταξιούχων παραμένουν στη δουλειά από το 60% που είναι σήμερα σε χαμηλότερο επίπεδο.

Ο «κόφτης» του 60% στη σύνταξη των απασχολούμενων συνταξιούχων προβλέφθηκε στο νόμο Κατρούγκαλο.

Συγκεκριμένα, όποιος ασφαλισμένος «έβγαινε» στη σύνταξη από την 13η /05/2016 και έπειτα και έπιανε δουλειά (ή συνέχιζε τη δουλειά του), θα έχανε το 60% της σύνταξης του για όσο καιρό απασχολούταν.

Αν, μάλιστα, η σύνταξη του απασχολούμενου (και μετά τη συνταξιοδότηση του) είναι του Δημοσίου τότε η περικοπή ανέρχεται στο 100% για όσο διάστημα συνεχίσει την απασχόληση.

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά τη διακοπή της απασχόλησης, η σύνταξη της εν λόγω κατηγορίας συνταξιούχων επανέρχεται στο προ της περικοπής επίπεδο.

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι να «ενθαρρύνει» την αδήλωτη ("μαύρη") εργασία καθώς μερίδα των συνταξιούχων που μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται ενδεχομένως επιλέγει να μη δηλώνει την απασχόληση της στα Ταμεία.

Έτσι ο συνταξιούχος -εργαζόμενος γλιτώνει την περικοπή πάνω από το μισό της σύνταξης του, την καταβολή των εισφορών αλλά και των προβλεπόμενων φόρων για λογαριασμό των αμοιβών από την τρέχουσα απασχόληση του.

Μεγάλη «χασούρα» για τα Ταμεία

Με αυτό τον τρόπο τα Ταμεία χάνουν από δυο μεριές και από τη μη καταβολή των αναλογούντων εισφορών –φόρων όχι μόνο από τους απασχολούμενους συνταξιούχους, αλλά και από εκείνους , τους νεότερους εργαζόμενους οι οποίοι θα μπορούσαν να εργασθούν στη θέση τους.

Το ζήτημα προσκρούει και νομικά καθώς με τον «κόφτη» 60% στις συντάξεις των απασχολούμενων, τα Ταμεία αφαιρούν μέρος μίας θεμελιωμένης ασφαλιστικής παροχής –όπως η κύρια σύνταξη- από τον δικαιούχο της επειδή ο ασφαλισμένος ασκεί το δικαίωμα του να συνεχίσει την απασχόληση του μετά τη σύνταξη του, για την οποία μάλιστα καταβάλλει υποχρεωτικά εισφορές στα ίδια αυτά ταμεία.

Ιδιαίτερα χαμένοι από το μέτρο αυτό είναι οι επαγγελματίες οι οποίοι, αν και «βγαίνουν» στη σύνταξη, έχουν λόγο να συνεχίσουν να παραμένουν οικονομικά ενεργοί, αν και αυτό αποβαίνει ασύμφορο για τους ίδιους, καθώς σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, αν επιλέξουν να κάνουν κάτι τέτοιο θα υποστούν διπλές απώλειες καθώς θα χάσουν το 60% της σύνταξης ενώ παράλληλα θα πληρώνουν εισφορές 26,9% επί του εισοδήματος τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάζεται ο δραστικός περιορισμός της μείωσης 60%. Εφόσον,το σχεδιαζόμενο αυτό μέτρο ψηφισθεί θα έχει άμεση εφαρμογή, τόσο για τους ήδη απασχολούμενους συνταξιούχους που έχουν υποστεί την μείωση 60%, όσο και για τους μελλοντικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο είναι πολύ πιθανόν να θεσπισθεί στις αρχές του 2020.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2020 - gsis.gr: Πότε θα αναρτηθούν στο Taxisnet - Όλες οι λεπτομέρειες

Κοινωνικό μέρισμα - Αναδρομικά 2019: Ποιοι θα πάρουν το δώρο του 1 δισ. ευρώ; Δείτε αναλυτικά

Σχετικές ειδήσεις