Κτηματολόγιο: «Σιωπηρή» παράταση για τους... απείθαρχους

Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές λήγουν οι προθεσμίες Νοέμβριο και Δεκέμβριο - Στο α΄ εξάμηνο η επιβολή των προστίμων με βάση την αξία και το χρόνο καθυστέρησης. 

Κτηματολόγιο: «Σιωπηρή» παράταση για τους... απείθαρχους
Intime
4'

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει πίστωση χρόνου τουλάχιστον για έξι μήνες για το κτηματολόγιο.

H κυβέρνηση δίνει μια «σιωπηρή» παράταση σε όσους δεν έχουν έως τώρα κτηματογραφηθεί, ώστε να το πράξουν πριν αρχίσουν να τους έρχονται τα «χαράτσια». Τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης.

«Οι πολίτες πλέον έχουν αρχίσει να παίρνουν την υπόθεση Κτηματολόγιο στα χέρια τους» ανέφερε χαρακτηριστικά την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με την προτροπή ο κόσμος να συνεχίσει τις δηλώσεις χωρίς το φόβο των προστίμων που όπως αναφέρθηκε θα ενεργοποιηθούν μέσα στο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τον απολογισμό του έργου, το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης «θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και στους συνεπείς πολίτες αλλά και σε εκείνους που καθυστέρησαν λίγες εβδομάδες ή και μήνες σε σχέση με εκείνους που θα καθυστερήσουν χρόνια για να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Oι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος υπήρξαν οι καλύτεροι για το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφορικά με τη συλλογή δηλώσεων για ολόκληρο το 2019.

Για τον μήνα Σεπτέμβριο συγκεκριμένα ο αριθμός των δηλώσεων που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τις 700.000. Το ποσοστό συλλογής έχει φτάσει πλέον στο 70% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων για τις περιοχές που η προθεσμία έληξε τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συμβατικό στόχο του 55%.

Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που συλλέχθηκε ξεπέρασε τις 950.000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό δηλώσεων που συλλέχτηκαν από όλους τους μήνες του 2019. Το ποσοστό συλλογής έχει ξεπεράσει τον Οκτώβριο το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες 31 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας και εδώ τον συμβατικό στόχο του 55%.

Ποιες δηλώσεις λήγουν μέχρι τέλη του χρόνου

Τον Νοέμβριο λήγουν οι προθεσμίες σε 10 Περιφερειακές ενότητες: Καστοριάς-Φλώρινας, στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων, Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας-Κορινθίας, Δυτικής Αττικής- Νησιών Αττικής, Σάμου-Χίου-Ικαρίας, Αιγίου. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο, λήγουν οι προθεσμίες στα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Η ανταπόκριση των πολιτών και σε αυτές τις περιοχές κρίνεται από τα ο ΥΠΕΝ θετική και η εκτίμηση είναι πως και τον Νοέμβριο η κτηματογράφηση θα κλείσει πιάνοντας τους συμβατικούς στόχους.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εμφανίστηκε καθησυχαστική επισημαίνοντας ότι κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Ωστόσο, όπως τονίστηκε δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα, καθώς είναι πλέον θέμα χρόνου η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, σε περιοχές όπως ο δήμος Αθηναίων και οι προαναρτήσεις σε πόλεις όπως ο Βόλος, η Λαμία και η Λιβαδειά, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη να ελέγξουν με λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία που αφορούν στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η ανάρτηση για το δήμο Αθηναίων αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2020, ενώ τα νέα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και αναμένεται να ενεργοποιηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.

Όπως εκτιμάται, η ανάρτηση είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο που διαρκεί δύο μήνες, καθώς αφορά στη διασφάλιση της περιουσίας των ιδιοκτητών, καθώς οι πολίτες πρέπει να διαπιστώσουν τυχόν λάθη και να προβούν στις αναγκαίες αντιρρήσεις επ’ αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, κατά το στάδιο της προανάρτησης, το 65% του συνόλου των αιτήσεων επανεξέτασης υποβλήθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό (34,76%) των διορθώσεων αφορά σε αλλαγές επί των στοιχείων του δικαιούχου, ενώ τα υπόλοιπα αιτήματα αφορούν θέματα νομικής και χωρικής επεξεργασίας.

Οι παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

  • Άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου και στην άμεση στελέχωση του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Για τον σκοπό αυτό δρομολογείται άμεση η επιστροφή 41 δικηγόρων που απομακρύνθηκαν εξαιτίας της αλλαγής του νομικού καθεστώτος του Κτηματολογίου καθώς και η πρόσληψη όσων υπαλλήλων χρειαστούν, μέσω ΑΣΕΠ σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, για την στελέχωση των κατά τόπους κτηματολογικών γραφείων του φορέα.
  • Εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τον πολίτη στις υποθέσεις του με το Κτηματολόγιο και θα κάνουν εφικτό το Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο.
  • Παρεμβάσεις που αξιοποιούν επαγγελματίες, όπως μηχανικούς και δικηγόρους για την ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι θα ισχύσει τελικά με τις αποδείξεις - Ποιοι εξαιρούνται από το 30%

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Αυτές τις περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή