Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι μεγάλες αδικίες - Ποιοι θα σηκώσουν το «βάρος»

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τα φορολογικά «βάρη» θα σηκώσει για ακόμη μία χρονιά η μεσαία τάξη. 

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι μεγάλες αδικίες  - Ποιοι θα σηκώσουν το «βάρος»
Pixabay
2'

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο (όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση) μέχρι να φθάσει αυτό στη Βουλή, τότε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα είναι για ακόμη μία φορά οι μεγάλοι χαμένοι καθώς θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι αδικημένοι του νέου φορολογικού νομοσχεδίου καθώς οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν με την εφαρμογή της νέας κλίμακας είναι ελάχιστες ενώ την απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου με το νέο καθεστώς των e-αποδείξεων.

Εκτός από τους φορολογουμένους της μεσαίας τάξης, στη ζώνη «υψηλού κινδύνου» των ηλεκτρονικών αποδείξεων βρίσκονται οι διαζευγμένοι, φιλοξενούμενοι και οι εργένηδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου, προσανατολίζονται σε αλλαγές σε δύο σημαντικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου. Η πρώτη είναι η διάταξη που προβλέπει έκπτωση του 40% της δαπάνης για ανακαίνιση κτισμάτων από τον φόρο εισοδήματος και η υποχρέωση κάλυψης ποσοστού έως 30% του ετησίου ατομικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Αναλυτικά, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ επανεξετάζει τα εξής σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου:

  • Την διάταξη σύμφωνα με την οποία για όσο χρονικό διάστημα ισχύει το δικαίωμα έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για ανακαίνιση κτισμάτων δεν θα ισχύει ταυτόχρονα και η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος από ακίνητα λόγω αυτόματης -άνευ δικαιολογητικών- έκπτωσης δαπάνης για επισκευή και συντήρηση κτισμάτων, την οποία προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (περίπτωση α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 39). Η παράγραφος αυτή εξετάζεται να τροποποιηθεί προκειμένου να μην εκληφθεί ως αντικίνητρο για την υπαγωγή στην κυρίως ρύθμιση της έκπτωσης του 40% της δαπάνης ανακαίνισης.
  • Την διάταξη που καθορίζει ποιο ακριβώς ποσό εισοδήματος θα λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του ποσοστού 30% που είναι υποχρεωτικό να γίνεται με e-αποδείξεις. Ουσιαστικά, επανεξετάζεται η βάση υπολογισμού του ποσοστού και όχι το ίδιο το ποσοστό του 30% που φαίνεται να έχει κλειδώσει.

Ακόμη και οι μισθωτοί με παιδιά που ανήκουν στη μεσαία τάξη, θα δουν ελάχιστες μειώσεις φόρου (από 17 έως 40 ευρώ τον χρόνο) παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί με ένα παιδί και εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία φοροελάφρυνση για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2020.

Οι μεγάλοι «χαμένοι» του νέου φορολογικού

  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας προκύπτει συμβολική ελάφρυνση της τάξεως των 17 ευρώ τον χρόνο για όσους δεν έχουν παιδιά. ενώ για όσους έχουν ένα παιδί δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση. Οι φορολογούμενοι με δύο παιδιά θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης κατά 40 ευρώ ετησίως.
  • Διαζευγμένοι, φιλοξενούμενοι και εργένηδες καθώς και ζευγάρια με μεσαία εισοδήματα: Οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων απειλούνται με την πληρωμή πρόσθετου φόρου από το νέο καθεστώς των e-αποδείξεων, οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους. Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρήσει άμεσα σε νέες διορθώσεις του μέτρου τότε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% επί του ποσού των αποδείξεων που θα λείπουν
  • Οι φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια. Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στην κλίμακα και τους φορολογικούς συντελεστές, με αποτέλεσμα ακόμη και όσοι αποκτούν ένα εισόδημα από την ενοικίαση ενός σπιτιού να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές από 15% έως 45%.

Αντίθετα, οι έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται και πάνω από 1.000 ευρώ ετησίως, ενώ περισσότερο κερδισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους η μείωση φόρου υπερβαίνει ακόμη και τις 2.000 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα καταβληθεί η 5η δόση

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι και πότε θα το λάβουν - Ποια τα κριτήρια

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή