ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: «Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του φορολογικού»

Οι φορολογούμενοι από το 2020 θα πρέπει να εξοφλούν με κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως 30% - Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22% - Ποιοι εξαιρούνται 

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: «Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του φορολογικού»
Intime
3'

Μισθωτοί, επαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχοι αλλά και εισοδηματίες από ακίνητα πρέπει από το 2020 να εξοφλούν με κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως 30% του συνολικού ποσού του ετησίου πραγματικού εισοδήματός του.

Η φοροτεχνικός Σάντρα Γεράγγελου μίλησε στο Newsbomb.gr για το πού «έκατσε η μπίλια» για τις e-αποδείξεις, τους χαμένους και τους κερδισμένους από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή ενσωματώθηκαν αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Ίσως από τις πιο σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτή που αφορά στην πραγματοποίηση δαπανών με πλαστικό χρήμα , προκειμένου να «χτίσουν» το αφορολόγητο»ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεράγγελου. «Έτσι λοιπόν , οι φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες) προκειμένου να μην χάσουν το αφορολόγητο , θα πρέπει από 01/01/2020 να δαπανούν ποσό ίσο με το 30% του εισοδήματός τους σε δαπάνες με πλαστικό χρήμα» πρόσθεσε η φοροτεχνικός.

Σύμφωνα με την κυρία Γεράγγελου «μια πολύ σημαντική αλλαγή όμως είναι η επέκταση του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων και στους ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αφορολόγητο».

Ωστόσο όπως είπε η φοροτεχνικός «με αυτό τον τρόπο δημιουργείται το εξής ζήτημα: πώς θα γνωρίζει π.χ ο ελεύθερος επαγγελματίας πιο θα είναι το τελικό του κέρδος προκειμένου να υπολογίσει το ποσό των αποδείξεων» επισήμανε.

«Αυτό που παραμένει και την ερχόμενη χρονιά είναι το «πέναλτυ» 22% στη διαφορά των δαπανών που πραγματοποίησε με αυτές που όφειλε να πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο» ανέφερε.

Οι συναλλαγές που «χτίζουν» το αφορολόγητο είναι τα (τρόφιμα, ρούχα, οικιακές συσκευές, καύσιμα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, εισιτήρια,
ΔΕΚΟ κλπ) ενώ εξαιρούνται τα ενοίκια, οι αγορές μη καταναλωτικών προϊόντων , δάνεια, φόροι και τέλη διευκρινίζει η κυρία Γεράγγελου.

«Μια ακόμα αλλαγή που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι ότι όσοι δαπανούν
60% του εισοδήματός τους σε πληρωμή φόρων (φόρος εισοδΉματος, ΕΝΦΙΑ ), ενοίκια ή τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείου, το ποσοστό δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ανέρχεται σε 20%» επισήμανε η φοροτεχνικός

Θα υπάρχει πλαφόν στο ποσό των αποδείξεων , το οποίο ανέρχεται στις 20.000.

Ποιοι εξαιρούνται:

Από την χρήση πλαστικού χρήματος αλλά και από την συλλογή χάρτινων αποδείξεων εξαιρούνται:

  • Φορολογούμενοι άνω των 70 ετών
  • Άτομα με αναπηρία 80% και άνω
  • Φυλακισμένοι
  • Όσοι υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε δήλωση εισοδήματος
  • Δικαιούχοι του ΚΕΑ
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε μακροχρόνια νοσηλεία τουλάχιστον 6 μήνες
  • Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας ή ψυχιατρικό κατάστημα
  • Οι κάτοικοι χωριών με έως 500 κατοίκους και νησιών με έως 3.100 κατοίκους
  • Δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
  • Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε ή του Ε.Ο.Χ που υποβάλουν δήλωση στην Ελλάδα
  • Όσοι τελούν σε δικαστική συμπαράσταση
  • Τέλος στο εισόδημα επί του οποίου θα πρέπει να υπολογιστεί το σύνολο των αποδείξεων , δεν θα περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής διαζευγμένου συζύγου ή τέκνου

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά σημαντικά οφέλη με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία από την ΑΑΔΕ, τα οποία λαμβάνει ως βάση για τις εκτιμήσεις στα έσοδα.

«Σε περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα προχωρήσουν σε συναλλαγές, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ύψους 30% του εισοδήματος τους, αναμένεται να αυξηθούν οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κατά 6,1 δισ. ευρώ. Θα δημιουργηθεί κίνητρο για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και ποσοτικοποιείται αυτό στο 6,1 δισ. Σημειώνω ότι αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που ενδεχομένως γίνουν από αυτούς που ήδη βρίσκονται πάνω από το όριο του 30%, συνεπώς είναι συντηρητική η εκτίμηση», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβαση του στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου και σύμφωνα με στοιχεία από την ΑΑΔΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: «Οριστικό» - Οι δικαιούχοι και η έκπληξη - Πότε θα δοθεί

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή