Ο Σταϊκούρας, το Eurogroup και τα κέρδη από τα ομόλογα
Το EuroWorking Group που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα προανέκρινε το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος 767 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς «αστερίσκους» και επιφυλάξεις.
Για μια ακόμη φορά ο Χρήστος Σταϊκούρας και το επιτελείο του είχαν φροντίσει να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να μην αφήσουν κανένα «παράθυρο» για ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η συζήτηση για την Ελλάδα στο EWG δεν διήρκησε πολύ, καθώς όλα τα θέματα είχαν διευθετηθεί. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε περαιτέρω την αξιοπιστία της κυβέρνησης και προσωπικά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, με τους Ευρωπαίους να αποδίδουν τα εύσημα στο οικονομικό επιτελείο για την αναλυτική και τεχνοκρατική δουλειά που κάνει.
Τα επόμενα βήματα
Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της στην προσπάθεια αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων.
Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η χώρα επιτυγχάνει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όχι μόνο για φέτος και το 2020, αλλά και τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει ένα σοβαρό επιχείρημα της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις για να χαμηλώσει ο πήχης για τα πλεονάσματα αλλά και για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ομόλογα.
Είναι πολύ θετικό στοιχείο ότι οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν δημοσιονομικούς κινδύνους αναφορικά με τους στόχους και από την άλλη τονίζουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να ρίξει το βάρος της στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξη της οικονομίας.
Ακριβώς πάνω σε αυτό θα πατήσει ο υπουργός Οικονομικών, όταν θα τεθεί το ζήτημα του «δημοσιονομικού αέρα» που χρειάζεται η οικονομία και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο τα κονδύλια πρέπει να αξιοποιηθούν σε αναπτυξιακές δράσεις και όχι μόνο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων, ώστε να στηρίξουν την επενδυτική προσπάθεια, ουσιαστικά αποτελεί ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης της απόφασης του Eurogroup του 2018. Αναφέρεται σε δυνατότητα αλλαγής χρήσης μέρους του ποσού αυτού όχι για τη χρηματοδότηση της αποπληρωμής του χρέους, αλλά για «συμφωνημένες επενδύσεις».
Οι επιφυλάξεις
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί το συγκεκριμένο ζήτημα να έχει διευθετηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ωστόσο από την πλευρά των ευρωπαίων διατυπώνονται ενστάσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την Ελλάδα εμφανίζεται επιφυλακτική για το κατά πόσο μπορεί η κυβέρνηση να αναστρέψει την εικόνα στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να το υλοποιήσει πλήρως.
Ο προβληματισμός της Επιτροπής έγκειται στο αν η Αθήνα καταφέρει να απορροφήσει τα χρήματα που λιμνάζουν από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια. Γι’ αυτό και στη έκθεση αναφέρεται πως η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα κονδύλια και στη συνέχεια να αναζητηθούν κι άλλοι πόροι.
«Η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, αρχικά με την εξάντληση των ανώτατων ορίων δημοσιονομικών δαπανών και στη συνέχεια με την επέκταση των δημόσιων επενδύσεων πέραν των τρεχουσών δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, θα τονώσει περαιτέρω την ανάπτυξη λόγω του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Υπό αυτό το πρίσμα όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, με πρώτο το υπουργείο Οικονομικών και οι φορείς καταβάλλουν προσπάθεια για να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους τα κοινοτικά και ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι διαθέσιμα, καθώς αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση να επιτύχει κάποιους από τους στόχους που έχει θέσει, με πρωταρχικό της στήριξης των επενδύσεων.
Παράλληλα η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ομόλογα προϋποθέτει πως θα είναι αναπόφευκτες κάποιες προσαρμογές στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Με δεδομένο πως τα 640 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από το σκέλος της χρηματοδότησης του χρέους και θα κατευθύνονται με κάποιο τρόπο στις επενδύσεις, είναι αναπόφευκτη η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους, η οποία όμως γίνεται συνδυαστικά με την αξιολόγηση. Επομένως δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο ζήτημα να λυθεί στην επόμενη, πέμπτη, αξιολόγηση που θα λάβει χώρα την άνοιξη. Αυτό που η κυβέρνηση θέλει να πετύχει είναι τα μελλοντικά κέρδη από τα ομόλογα να μην χάνονται στην «μαύρη τρύπα» του χρέους αλλά να κατευθύνοντα σε επενδυτικά projects.
Πηγή: Cnn.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θα πάρουν έως και 1.000 ευρώ