Νέος Τειρεσίας: «Big Brother» θα βλέπει το σύνολο των χρεών μας

Δημιουργείται «φάκελος οφειλών» - «Μάτι» θα βλέπει τι χρωστάμε σε τράπεζες, Εφορία και Ταμεία - Στους φακέλους του νέου Τειρεσία θα περιλαμβάνονται στοιχεία για το σύνολο των οφειλών για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. 

Νέος Τειρεσίας: «Big Brother» θα βλέπει το σύνολο των χρεών μας
3'

Τη δημιουργία ενός φορέα που θα είναι ο νέος Τειρεσίας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αναμένεται σε συνεργασία με τις τράπεζες να ξεκινήσει να υλοποιείται εντός του 2020.

Η βασική ιδέα προβλέπει τη δημιουργία μιας Τράπεζας Στοιχείων Οφειλετών, η οποία θα συνδυάζει τα οικονομικά στοιχεία που σήμερα φιλοξενεί ο Τειρεσίας μαζί με άλλα που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του Δημοσίου καθώς και οι επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα και αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πρόκειται για μία Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, η οποία θα συνθέτει το προφίλ του κάθε ιδιώτη και της επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του σε ότι αφορά τις αποπληρωμές των χρεών του και στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, κάθε στοιχείο που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό Δημόσιο, χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί και άλλοι φορείς.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, θα «βαθμολογείται« και θα είναι στη διάθεση των τραπεζών, ΔΕΚΟ και άλλων ιδιωτικών εταιρειών που πρόκειται να συνδιαλλαγούν μαζί τους.

«Σκανάρισμα» όλων των οφειλών

Ο φορέας αυτός θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και για τον σκοπό αυτό θα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους.

Η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει των υφιστάμενων πληροφοριών που θα συγκεντρώνονται ενώ η τήρηση των δεδομένων για κάθε φυσικό ή επιχείρηση εξετάζεται να να γίνεται εφ' όρου ζωής.

Οι φορείς του Δημοσίου και οι χρηματοδοτικοί φορείς θα είναι υποχρεωμένοι να τα επικαιροποιούν διαρκώς.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν σε μία ενιαία βάση δεδομένων κρίσιμες πληροφορίες για το σύνολο των φορολογουμένων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίες θα αφορούν οφειλές προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά Ταμεία, τράπεζες αλλά και τρίτους.

Ο νέος φορέας εκτός από την καταγραφή θα αξιοποιήσει την πληροφόρηση που θα συγκεντρώσει προκειμένου να αξιολογεί τη δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών που έχουν οι πολίτες, αλλά και να δίνει διευκολύνσεις για την παροχή νέων πιστώσεων σε εκείνους που θα κρίνονται ικανοί και φερέγγυοι.

Με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται η ιδέα είναι ο οφειλέτης να βαθμολογείται, συγκεντρώνοντας ένα σκορ, βάσει μιας κλίμακας, ενδεχομένως από το 1 έως το 10, και με τη βαθμολόγηση αυτή που θα αποτελεί το πιστοληπτικό του προφίλ θα κρίνεται και αξιόχρεο κάθε πολίτη, ώστε αυτό να λαμβάνεται υπόψη, με αδιάβλητο τρόπο για τις συναλλαγές, τη δανειοδότηση του και για να μειώνεται ο κίνδυνος κακοπληρωτών.

Τα στοιχεία που θα υπάρχουν στον φάκελο

Η Τράπεζα στοιχείων Οφειλετών θα συλλέγει όλα τα στοιχεία για τα χρέη προς δημόσιους φορείς, τράπεζες και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις (όπως π.χ. η κινητή τηλεφωνία) και θα παρέχει συνολική εικόνα της πιστοδοτικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα: «Ποδαρικό» με νέες αντικειμενικές αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή