ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κατερίνα Φραγκάκη στο Newsbomb.gr: «Ξεκινούν πιο... επιθετικά οι πλειστηριασμοί»

Τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί, σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Συμβολαιογράφων .

Στις 26η Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η τακτική συνέλευση των συμβολαιογράφων, κατά την οποία αν υπάρξει απαρτία η αποχή θα συνεχιστεί έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για τους πλειστηριασμούς που μετά από μία μικρή παύση (λόγω αποχής των συμβολαιογράφων) ξεκινούν πιο επιθετικοί.

«Η αποχή των συμβολαιογράφων έχει επαναφέρει την... ηρεμία σε όσους κινδύνευαν να χάσουν το σπίτι τους στο πλειστηριασμό και δεν είχαν καταφέρει να διακόψουν τη διαδικασία μέσω δικαστικής προσφυγής» είπε η κυρία Φραγκάκη.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε η δικηγόρος «πλην όμως η περίοδο αυτή ηρεμίας δεν θα συνεχιστεί μετά την λήξη της αποχής καθώς η τακτική που θα ακολουθηθεί από τις τράπεζες και τα Funds είναι μία πιο επιθετική μορφή διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων, με πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία ή τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο «οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια δεν πρέπει να επαναπαυθούν λόγω αυτής της «ήρεμης» περιόδου, αντιθέτως πρέπει να μπουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνεια τους πριν το έσχατο σημείο του πλειστηριασμού» και πρόσθεσε «για το δάνειο ακόμα δεν έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ο δανειολήπτης μπορεί με τη Τράπεζα να φτάσει σε μια καλή συμφωνία λαμβανομένων υπόψη των εισοδημάτων και την περιουσίας του, αλλά και της εξασφάλισης που έχει η Τράπεζα. Όταν όμως έχει ξεκινήσει η αναγκαστική εκτέλεση, τότε η συμφωνία δεν είναι ευνοϊκή για τον δανειολήπτη, αλλά χρειάζεται να βρεθεί τις περισσότερες φορές που δεν υφίστανται κοινωνικοί λόγοι το 10% της οφειλής για να ανασταλεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο πλειστηριασμόςεπισήμανε.

Όπως διευκρίνισε η κυρία Φραγκάκη «σε περίπτωση που ένα δάνειο πουληθεί, μεταβιβαστεί προς διαχείριση ή τιτλοποιηθεί, το fund ή η εταιρεία διαχείρισης δεν μπορούν να χειροτερεύσουν τους όρους της σύμβασης που είχε ο δανειολήπτης με την τράπεζα. Το ότι η τράπεζα μεταβιβάζει το δάνειο και λύνει τη σχέση με τον δανειολήπτη, δεν σημαίνει ότι διαγράφεται και η οφειλή».

Τέλος η δικηγόρος τόνισε πως «τη θέση της τράπεζας θα έχει πλέον το fund, με το οποίο ο δανειολήπτης θα πρέπει να ρυθμίσει την οφειλή του άλλως θα ξεκινήσει η αναγκαστική εκτέλεση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χειμερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν σήμερα - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Σχετικές ειδήσεις