Μιχάλης Τσαμάζ: Κανένας λόγος ανησυχίας για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ
Τονίζοντας ότι ο συνολικός σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ την επόμενη δεκαετία είναι ακόμη σε εξέλιξη, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση και την επαφή με τον πελάτη (τεχνικοί πεδίου, call centers, καταστήματα) να λειτουργήσουν ως 100% θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου ΟΤΕ.
Όπως αναφέρει στο μήνυμά του, λειτουργώντας ως θυγατρικές εταιρείες θα κερδίσουν μεγαλύτερη ευελιξία, ανεξαρτησία και αυτονομία εντός του Ομίλου, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες και να τις πωλούν σε τρίτους.
Με τον τρόπο αυτό, θα φέρουν νέα έσοδα στον Όμιλο, συμβάλλοντας, παράλληλα, στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή, οι αλλαγές αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να αναπτύξει το προσωπικό της σε νέες ειδικότητες σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ, οι κεντρικές υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργούν πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας»
Εξηγώντας τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους ανθρώπους του ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους εργαζομένους, καθώς όλοι παραμένουν μέλη της μεγάλης οικογένειας του ΟΤΕ.
Με τις αλλαγές που εξετάζει ο ΟΤΕ, στόχος είναι οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην εργασιακή τους καθημερινότητα, ενώ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα ανοιχτούν νέες αναπτυξιακές προοπτικές για το προσωπικό. Ειδικά η νέα γενιά του Ομίλου ΟΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να εξελίσσεται, εκτός από επαγγελματικά, και μισθολογικά στα πρότυπα μιας σύγχρονης εταιρείας, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου.
Οι δηλώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις τριών εβδομάδων της ομοσπονδίας, που δοκίμασαν την εταιρεία και τους εργαζομένους της. Με αίσθημα ευθύνης και εντιμότητας ο κ. Τσαμάζ υπογράμμισε: «Ακούγονται πολλά για τις αλλαγές που θα έρθουν στην εταιρεία μας. Πάντα σας μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Θέλω λοιπόν και τώρα να ενημερωθείτε από εμένα. Γιατί το μέλλον της εταιρείας μας, μας αφορά όλους, άμεσα».
«Δεν θα επιστρέψουμε σε πρακτικές του παρελθόντος»
Ο κ. Τσαμάζ στάθηκε και στο θέμα της απεργίας, που δημιούργησε πρωτοφανή προβλήματα στην λειτουργία της εταιρείας, τονίζοντας ότι ο ΟΤΕ δεν πρόκειται να επιστρέψει σε πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος:
«Ο ΟΤΕ κατάφερε να διατηρήσει την εργασιακή ειρήνη την τελευταία δεκαετία, εν μέσω συνεχόμενων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των γιορτών βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, που ταλαιπώρησε τους πελάτες μας και επηρέασε το επίπεδο των υπηρεσιών μας, ζημιώνοντας την εικόνα μας και τους εργαζομένους. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς πρακτικές συκοφαντίας, ψεύδους, απειλών σε προσωπικό επίπεδο, με αποκορύφωμα την άνανδρη επίθεση στην οικογενειακή μου κατοικία. Είναι επίσης πρωτοφανές ότι η ηγεσία της ΟΜΕ ΟΤΕ δεν καταδίκασε την επίθεση αυτή με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Η διοίκηση του ΟΤΕ πάντα επιδιώκει τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Σε καμία όμως περίπτωση ο ΟΤΕ δεν θα επιστρέψει σε καθεστώς οργανισμού δημοσίου με νοοτροπίες παρελθόντος! (…) Είμαστε μία σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας και τέτοια θα παραμείνουμε!»
Μιλώντας για την εξέλιξη του ΟΤΕ τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΟΤΕ ξεχώρισε τρία πράγματα στην πορεία της εταιρείας:
«Συνεχίσαμε να επενδύουμε, αμείωτα και με αυξανόμενους ρυθμούς, κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε υποδομές, συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό, την ώρα που οι άλλοι μείωναν τις επενδύσεις τους. Τη δεκαετία που μας πέρασε επενδύσαμε συνολικά πάνω από 4,7 δις ευρώ στην Ελλάδα.
Μειώσαμε δραστικά τον δανεισμό μας παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις, ώστε τώρα να μην εξαρτόμαστε από χρηματοοικονομικές κρίσεις. Ο δανεισμός από 4,3 δις ευρώ το 2010 μειώθηκε σε 772 εκατ. ευρώ σήμερα, δηλαδή κατά 80%.
Εξορθολογήσαμε το κόστος με κοινωνικά υπεύθυνους τρόπους. Όσες αποχωρήσεις συναδέλφων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, περίπου 6.500, έγιναν με πακέτα εξόδου κατά πολύ μεγαλύτερα της νόμιμης αποζημίωσης. Ενδεικτικά, εργαζόμενοι χωρίς θέση ευθύνης που αποχώρησαν το 2019, έλαβαν από 50.000 έως 300.000 ευρώ, κατά μέσο όρο 150.000 ευρώ, δηλ. 75 με 80 μικτούς μισθούς. Τα πακέτα αυτά είναι πολύ υψηλότερα από αντίστοιχα προσφερόμενα στην ελληνική αγορά. Η πρακτική αυτή ήταν συνειδητή απόφαση της διοίκησης σε αναγνώριση της προσφοράς και του κόπου των εργαζομένων. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης με τα σωματεία. Το κόστος των εθελουσιών -περίπου 1 δις ευρώ από το 2010 ως το 2019- έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τα κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ χωρίς καμία επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου. Κατά την περίοδο της κρίσης, προκαταβάλαμε στο ελληνικό δημόσιο τις εργοδοτικές εισφορές προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση καταβολής των συντάξεων των πρώην υπαλλήλων του ΟΤΕ».
Η αλλαγή είναι προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.
«Οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες και επιβάλλονται από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το disruption, δηλαδή οι ανατροπές στην αγορά, μπορούν να αλλάξουν ριζικά ολόκληρους κλάδους (…) Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μείνουμε απαθείς μπροστά στην επικείμενη αλλαγή. Οι εταιρείες που κράτησαν μια τέτοια στάση, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Έχουμε δύο επιλογές, ή να είμαστε πρωτοπόροι των αλλαγών ή να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Διαλέγουμε το πρώτο. (…) Για να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, θα πρέπει για άλλη μία φορά να αλλάξουμε. Να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να μειώσουμε το κόστος μας και να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων για τον Όμιλο. Η αλλαγή δεν πρέπει να μας φοβίζει! Το έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και το έχουμε κάνει αποδεδειγμένα εξαιρετικά επιτυχημένα».