«Πυρετός» επαφών για πρόσθετες ελαφρύνσεις στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου - Τα πέντε μέτωπα
Συμμαχίες και βολιδοσκόπηση των προθέσεων του Βερολίνου ετοιμάζει ο Χρήστος Σταϊκούρας - Συνεχείς διαπραγματεύσεις όλο το επόμενο δίμηνο με στόχο στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να υπάρξει από πλευράς δανειστών απόφαση για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Κατά την επίσκεψη των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών φακέλους με αιτήματα για λιγότερη λιτότητα, με στόχο την περαιτέρω μείωση φόρων.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, με την τελική προθεσμία να ορίζεται για λίγο μετά τα μέσα Φεβρουάριου, καθώς στις 26 Φεβρουαρίου ανακοινώνεται η έκθεση των θεσμών για την πέμπτη αξιολόγηση και επικυρώνεται πολιτικά στο Eurogroup του Μαρτίου στο οποίο θα τεθούν παράλληλα επί τάπητος τα αιτήματα της Αθήνας για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς αφορούν τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs, SMPs) για επενδύσεις, τη δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονάσματος από ένα έτος στο επόμενο και την εξαίρεση 200 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για το προσφυγικό από τις δαπάνες που προσμετρώνται στον μεταμνημονιακό υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα διατυπωθούν πλέον από τον κ. Σταϊκούρα και σε κορυφαίους Ευρωπαίους ομολόγους του, με τους οποίους θα συναντηθεί πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δύο από τα θέματα που έχει θέσει η κυβέρνηση και μπορούν να δρομολογηθούν στο Eurogroup είναι:
- H μεταφορά υπερπλεονάσματος από ένα έτος στο επόμενο, με βάση τον μηχανισμό εξομάλυνσης (smoothing mechanism) που έχει προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και
- Την εξαίρεση 200 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για το προσφυγικό από τις δαπάνες που προσμετρώνται στον μεταμνημονιακό υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, να τον διαθέσει κατά 70% σε μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης κλπ) και το υπόλοιπο 30% σε δαπάνες με πρόθεση να υπάρξει ενίσχυση και της αμυντικής ικανότητας της χώρας.
Σημειώνεται ότι η επόμενη αξιολόγηση θα οδηγήσει σε πόρισμα θεσμών το οποίο θα ανακοινωθεί τον Μάιο και θα εξεταστεί στο Eurogroup του Ιουνίου. Τα πέντε αιτήματα της ελληνικής πλευράς για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, τίθενται από πλευράς υπουργείου Οικονομικών ανεξάρτητα.
Η ελληνική πλευρά δεν είναι ακόμη έτοιμη να θέσει ως επίσημη πρόταση στόχο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα, ωστόσο ως κυβερνητική πρόθεση παραμένει ο στόχος του 2%.
Οι θεσμοί φέρεται να συμφώνησαν ότι το 2019 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης περί το 2% και επεξεργάζονται ακόμη τα στοιχεία για το 2020, παραμένοντας πιο αισιόδοξοι όπως αναφέρθηκε και στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κόκκινα δάνεια: Στεγαστικό επίδομα για υπερχρεωμένους - Ποιοι το δικαιούνται