«Η Βρετανία πρέπει να έχει λόγο στην αγορά της Ε.Ε.»

«Η Βρετανία δεν θα δεχθεί να συζητούνται θέματα της ενιαίας αγοράς από οποιαδήποτε άλλη ομάδα πλην της πλήρους σύνθεσης της Ε.Ε. με τις 27 χώρες μέλη της», δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.


«Γιατί βρισκόμαστε σε αυτήν την ένωση; Βρισκόμαστε επειδή είμαστε ένα εμπορικό έθνος και θέλουμε πρόσβαση στην ενιαία αγορά και να έχουμε λόγο για τους κανόνες της ενιαίας αγοράς», δήλωσε ο Κάμερον στον ραδιοσταθμό Radio 4 του βρετανικού δικτύου BBC.

«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι η ενιαία αγορά να συζητείται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί» πρόσθεσε.

Η Βρετανία απομονώθηκε το Δεκέμβριο όταν ο Κάμερον αρνήθηκε να συμφωνήσει για μια νέα συνθήκη της Ε.Ε. που έχει στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ο βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίησή του για τη μεγάλη, όπως είπε, πτώση στα μπόνους των τραπεζιτών και άλλων επαγγελματιών, τα οποία είχαν προκαλέσει τη δημόσια οργή την ώρα που η κυβέρνηση προχωρούσε σε μεγάλες περικοπές των δαπανών.

«Υπήρξε μια μαζική μείωση στο επίπεδο των μπόνους σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία ή τέσσερα χρόνια (...) και θέλουμε να δούμε να συνεχίζεται η τάση αυτή», κατέληξε.