Σκάνδαλο Folli Follie: Ο Κουτσολιούτσος αλωνίζει ελεύθερος -Σε βαθύ ύπνο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σοβαρές υπόνοιες για το timing και την σκοπιμότητά της, εγείρει η κίνηση του Δημ. Κουτσολιούτσου, να ζητήσει, με επιστολή του, να συμπεριληφθεί η εκλογή νέου Δ.Σ. στα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 20ης Φεβρουαρίου - Με καθυστέρηση δυο ετών θυμήθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κάνει έφοδο στα γραφεία των εταιρειών - Αντιμέτωπη με τις ευθύνες της στην υπόθεση της Folli Follie βρίσκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αίτημα του βασικού μετόχου της εισηγμένης Δημήτρη Κουτσολιούτσου να τοποθετήσει Διοίκηση δικής του αρεσκείας στην εταιρεία και μάλιστα λίγο πριν την Γενική Συνέλευση της στις 20 Φεβρουαρίου, έδειξε πως η Κεφαλαιαγορά από το Μάιο του 2018, οπότε αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, έως και σήμερα δεν έχει πράξει τα δέοντα για να απομονώσει τον Δημήτρη Κουτσολιούτσου και να διευκολύνει τη διάσωση της επιχείρησης.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο ζητώντας την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου στη Folli Follie. Συγκεκριμένα με επιστολή του στις 4 Φεβρουαρίου 2020, η οποία εστάλη ηλεκτρονικώς προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, αιτήθηκε την προσθήκη θέματος στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2020 με τίτλο «Εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ορισμός ανεξάρτητων μελών αυτού».

Με την εν λόγω επιστολή ζητούσε να τοποθετηθούν ο γενικός εμπορικός διευθυντής και η επικεφαλής προμηθειών της εταιρείας, άτομα εμπιστοσύνης του, σε εκτελεστικές θέσεις στο ΔΣ της Folli Follie. Παράλληλα ζητούσε την αντικατάσταση μελών του τρέχοντος ΔΣ της εισηγμένης, στα οποία δεν ασκεί καμία επιρροή.

Αντιμέτωπη με τις ευθύνες της στην υπόθεση της Folli Follie βρίσκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεδομένου ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ελέγχει το 36% των μετοχών της Folli η κίνηση αυτή οδήγησε ένα μέλος του ΔΣ της εισηγμένης να παραιτηθεί, επικαλούμενο πως το τωρινό ΔΣ δεν νομιμοποιείται πλέον να λαμβάνει αποφάσεις έως την Γενική Συνέλευση της 20ης Φεβρουαρίου που θα αποφασίσει για τα πρόσωπα της νέας Διοίκησης.

Δεδομένου ότι οι ομολογιούχοι της Folli Follie είχαν προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε διοικητική αλλαγή που δεν τους έβρισκε σύμφωνους θα πυροδοτούσε την έγερση αξιώσεων σε βάρος της εισηγμένης, η κίνηση Κουτσολιούτσου έφερε την κατάσταση στο απροχώρητο.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα δημοσιεύματα του τελευταίου 48ωρου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε κλιμάκιο ελεγκτών στα κεντρικά γραφεία της Folli Follie, προκειμένου να συγκεντρώσουν πιθανώς επιβαρυντικό υλικό για τα στελέχη της παρελθούσας Διοίκησης Κουτσολιούτσου -όλα αυτά σε μια περίοδο που η ανακρίτρια που διερευνά δικαστικά την υπόθεση, μετά τη δίωξη του Εισαγγελέα Δραγάτση δεν έχει ακόμη καλέσει σε απολογία τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς φέρεται να αναμένει συμπληρωματικά στοιχεία-.

Παράλληλα, η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κάλεσε το ΔΣ της Folli Follie για συζήτηση, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι ώστε οι ομολογιούχοι να μην αιτηθούν την πτώχευση της εισηγμένης.

Οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις της εποπτεύουσας Αρχής δείχνουν πως ακόμη δεν έχει βρει θεσμικά τον τρόπο να απομονώσει την οικογένεια Κουτσολιούτσου, από τη λήψη αποφάσεων που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εταιρείας και των πιστωτών της. Και αυτή η αδυναμία στέλνει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στην χρηματιστηριακή αγορά και για τις δυνατότητες διασφάλισης των συμφερόντων των επενδυτών και για την ποιότητα της ασκούμενης εποπτείας.

Παρά την γενικότερη κατακραυγή, τις διώξεις από τη δικαιοσύνη και την παρέμβαση των αρχών, ο Δ. Κουτσολιούτσος συνεχίζει να πηγαίνει στην εταιρία -αν και όχι πλέον επί καθημερινής βάσης- και δείχνει ακόμη διαθέσεις να υπαγορεύσει τις διοικητικές του επιθυμίες.

Υπενθυμίζεται ότι από τα πορίσματα του ελέγχου, τα νούμερα της απάτης προκαλούν ζάλη, καθώς μεταξύ άλλων εντοπίστηκε τραπεζικός λογαριασμός με πλαστογραφημένα statements που ενώ υποτίθεται ότι είχε καταθέσεις 255 εκατ. δολ. στην πραγματικότητα το υπόλοιπο ήταν μόλις… 500 δολάρια. Επιπλέον στη θυγατρική στην Ασία οι ψεύτικες πωλήσεις σε ένα μόνον χρόνο έφτασαν τα 779 εκατ. ενώ τα ίδια κεφάλαια για τη Folli Follie Ασίας που παρουσιάζονταν ότι είναι 1,53 δισ. στην πραγματικότητα ήταν αρνητικά κατά 115 εκατ. ευρώ!

Το κόλπο γκρόσο του πατέρα Κουτσολιούτσου

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς είναι πολύ πιθανόν, μετά τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2019 από την Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), να αποδεσμευτεί σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των μετοχών Dufry, κυριότητας Folli Follie.

Θεωρητικά, η συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie προβλέπει ότι το ποσό, που θα εισπραχθεί από τη ρευστοποίηση των αποδεσμευμένων μετοχών, θα κατευθυνθεί κατά 35 εκατ. ευρώ στη νέα εταιρεία, που θα προκύψει από την εφαρμογή της εξυγίανσης και τα υπόλοιπα θα μείνουν στην υπό εκκαθάριση.

Το νέο Δ.Σ., όμως, της Folli Follie μπορεί να ανατρέψει ή να καθυστερήσει τη συμφωνία εξυγίανσης. Μέχρι τότε θα μπορεί να χειριστεί, κατά το δοκούν, τα χρήματα, που θα εισπράξει από τις αποδεσμευμένες μετοχές Dufry.

Η τρέχουσα αξία των 804 χιλ. μετοχών Dufry, που κατέχει η Folli Follie, με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης (88,46 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή) και την ισοτιμία ευρώ- φράγκου, ανέρχεται σε 66,4 εκατ. ευρώ (71,1 εκατ. φράγκα). Αν αποδεσμευτούν 500 χιλ. μετοχές μιλάμε για 41 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μεγάλα ποσά, ώστε να αφεθούν στη διαχείριση της οικογένειας που βαρύνετια με το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο στα σύγχρονα χρονικά της χώρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Folli Follie: Τέλος ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Folli Follie: Από «κόσκινο» η οικογένεια Κουτσολιούτσου