Εισφορά αλληλεγγύης: Πότε και πόσο θα μειωθεί

Μíα ακόμα εξαγγελία του πρωθυπουργού εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών,αυτή της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Εισφορά αλληλεγγύης: Πότε και πόσο θα μειωθεί
Pixabay
3'

Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε και την πλήρη κατάργησή της πολύ νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει αποδείξει ότι στις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους δεν θέλει οριζόντιες λύσεις. 'Ετσι προκύπτει μεγαλύτερη μείωση της εισφοράς για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και μικρότερη μείωση για όσους δηλώνουν υψηλό εισόδημα.

Η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος ενώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.

Η εισφορά επιβάλλεται επί του αθροίσματος του εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου από κάθε πηγή με την εξής κλίμακα:

- 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ

- 2,2% για εισοδήματα 12.000 έως 20.000 ευρώ

- 5% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ

- 6,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ

- 7,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 40.001 έως 65.000 ευρώ

- 9% για εισοδήματα ως 65.001 έως 220.000 ευρώ

- 10% για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.

Το βασικό σενάριο που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ είναι η πλήρης κατάργηση της εισφοράς για εισοδήματα έως 20.000 ή και 30.000 ευρώ και η μείωσή της για υψηλότερα εισοδήματα κατά 10% έως 20%. Εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο τότε φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος έως και 676 ευρώ. Υψηλότερο σε ποσό αλλά περιορισμένο ως ποσοστό θα είναι το όφελος για όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα.

Υπενθυμίζεται πως οδηγίες εξέδωσε η ΑΑΔΕ και περιλαμβάνουν διευκρινίσεις για τη φορολογική αντιμετώπιση διαφόρων κατηγοριών αμοιβών, αποζημιώσεων, επιδομάτων , παροχών καθώς και τα ποσά της 13ης σύνταξης που έλαβαν τον Μάιο του 2019 οι δικαιούχοι συνταξιούχοι.

Οι συνταξιούχοι υπόκεινται κανονικά σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Εφόσον τα αναλογούντα ποσά φόρου και εισφοράς είχαν ήδη παρακρατηθεί κατά την καταβολή της παροχής αυτής τον περυσινό Μάιο, οι συνταξιούχοι που τα εισέπραξαν δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον ποσά με την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβάλουν φέτος για το έτος 2019.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν παρακρατήθηκαν καθόλου φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης ή παρακρατήθηκαν ποσά χαμηλότερα των αναλογούντων, οι δικαιούχοι θα πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου και εισφοράς κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιστροφή φόρου: Τέλος η ταλαιπωρία στην Εφορία - Μέσω TAXISnet η διαδικασία

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή