ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr: «Τελευταία ευκαιρία να "πρασινίσετε" τα δάνεια σας»

Την 1η Μαΐου 2020 παύουν να είναι σε ισχύ όλα τα γνωστά πλαίσια προστασίας της κύριας κατοικίας, όπως η πλατφόρμα ρύθμισης ενυπόθηκων δανείων (ν. 4605/2019) , ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (ν. 4469/2017) αλλά και ο νόμος Κατσέλη (ν. 3869/2010). Επιπλέον φαίνεται ότι παύει και η άτυπη αναστολή πλειστηριασμών που υπήρχε για τις τράπεζες και το Δημόσιο. 

Τα στοιχεία των τραπεζών για τις ρυθμίσεις που πέτυχαν να κάνουν απευθείας με τους δανειολήπτες -εκτός της πλατφόρμας προστασίας α΄κατοικίας– έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με βάση τις απαντήσεις που λαμβάνει για την πορεία των ρυθμίσεων, το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει και την στάση του έναντι στις τράπεζες και τα funds.

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για το πώς οι δανειολήπτες θα «πρασινίσουν» τα «κόκκινα» δάνεια τους.

«Εννέα εβδομάδες ζωής έμειναν για την προστασία της Α’ κατοικίας μέσω της
ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τα νούμερα να μιλούν από μόνα τους και τα
πράγματα να είναι έτσι ακριβώς όπως τα είχαμε προβλέψει όταν πέρυσι στις
28/2/2019 μπήκε η προστασία που δινόταν μέσω του Νόμου Κατσέλη στο
χρονοντούλαπο της ιστορίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Φραγκάκη.

Όλοι οι νομικοί που ασχολούμαστε με τα δάνεια είχαμε τονίσει ότι ο Ν. 4605/2019 ήταν ένας νόμος για ελάχιστους και πράγματι ειδικά στην αρχή της ισχύος του εξαιτίας των δικαιολογητικών που χρειαζόταν να ανεβάσουμε, αλλά και των τεχνικών προβλημάτων που είχε η πλατφόρμα από τις 01/07/2019 που λειτούργησε έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν είχαν ενταχθεί πάνω από 10 ενδιαφερόμενοι.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο « Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών. Οι τροποποιήσεις αυτές αύξησαν μεν τον αριθμό εκείνων που έχουν ενταχθεί πλην όμως ακόμα τα νούμερα είναι απογοητευτικά» επισήμανε η κυρία Φραγκάκη και συνέχισε «από τους 44.924 δανειολήπτες που συναίνεσαν σε άρση απορρήτου για να προχωρήσουν οι αιτήσεις τους στην πλατφόρμα μόλις 2.218 ολοκλήρωσαν τις αιτήσεις τους. Έχουν δοθεί 836 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι εκκρεμούν 1.382 υποθέσεις προς επεξεργασία από τις τράπεζες» διευκρίνισε.

Ο Νόμος ρητά προβλέπει διάρκεια ενός μήνα για την επεξεργασία της αίτησης και την ετοιμασία της σχετικής σύμβασης δανείου, αλλιώς η διαδικασία παραπέμπεται στα δικαστήρια.

Ακόμα και αυτό το σημείο πρέπει να μας προβληματίσει, καθότι επιλέξιμοι δανειολήπτες δεν έλαβαν ποτέ από την Τράπεζα ή το Fund σχέδιο σύμβασης δανείου.

«Με λίγα λόγια και όταν οι πιστωτές είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να στείλουν πρόταση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας , δεν το πράττουν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πρέπει να προσφύγει στην Ελληνική δικαιοσύνη» τόνισε η κυρία Φραγκάκη.

Μέχρι τις 14/2/2020 είχαν γίνει αποδεκτές 380 προτάσεις ρύθμισης από τους
δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 456 υπολοίπων , καθότι ο πολίτης
αφότου λάβει τη σύμβαση από την τράπεζα, έχει έναν μήνα για να την εξετάσει και
είτε να την αποδεχθεί είτε να την απορρίψει. Αν την απορρίψει, τότε τερματίζεται η
διαδικασία. Αν την αποδεχθεί, τότε προχωρά παρακάτω στην επιδότηση.

Η κυρία Γραγκάκη μας εξηγεί το «πως εξηγείται λοιπόν ότι μόνο 380 προτάσεις ρύθμισης προχώρησαν;»

Σύμφωνα με τη δικηγόρο οι λόγοι είναι δυο :

  • Η μικρή ή και η μηδενική διαγραφή που μπορεί να επιτευχθεί με αυτό τον Νόμο, καθότι διαγραφή γίνεται μόνο εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1 ης κατοικίας, με αποτέλεσμα οι δόσεις να είναι υψηλές και ο πολίτης να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Αντιθέτως με τον Νόμο Κατσέλη μπορούσαμε να επιτύχουμε πολύ υψηλά ποσοστά διαγραφής.
  • Ο σημαντικότερος λόγος όμως που ο Νόμος αυτός είναι για λίγους είναι οι αυστηρές και πολλές προϋποθέσεις που θέτει σωρευτικά για να επιλέξιμοι οι πολίτες ή οι επιχειρήσεις. Σωρευτικά το υπόλοιπο της οφειλή να είναι 130.000 ΕΥΡΩ (100.000 για επιχείρηση) ανά πιστωτή, να υφίσταται εμπράγματη εξασφάλιση στην πρώτη κατοικία στην οποία μένει ο αιτών, τρείς ληξιπρόθεσμες δόσεις έως τις 31/12/2018, η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας έως 250.000 ευρώ (175.000 για επιχειρήση), η ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντα να μην υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ και το εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος).

Ο κύριος λόγος λοιπόν που οι ενδιαφερόμενοι δεν προχωρούν μέσω της πλατφόρμας είναι ότι δεν είναι επιλέξιμοι και όχι βεβαίως ότι θέλουν να συνεχίσουν να χρωστούν. Μύθος είναι επίσης ότι οι Τράπεζες και τα Funds καλούν του δανειολήπτες κατά το χρόνο που ολοκληρώνουν τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας.

Όπως επισημαίνει η κυρία Φραγκάκη «υπάρχει Τράπεζα η οποία ξεκινάει τη διαδικασία της πλατφόρμας υποχρεωτικά για να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση εφόσον δεν είναι επιλέξιμος ο δανειολήπτης» είπε η δικηγόρος και συνέχισε «η περίοδος που η Τράπεζα καλεί τον δανειολήπτη για να κάνει η ίδια πρόταση είναι πριν την εκδίκαση του οριστικού δικαστηρίου του Ν. Κατσέλη, όπου τότε ο δανειολήπτης με τον δικηγόρο του θα ζυγίσουν τι τους συμφέρει» διευκρίνισε.

Μάλιστα η κυρία Φραγκάκη είπε πως «πρέπει να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι δικηγόροι που ασχολούμαστε με τα κόκκινα δάνεια είναι ότι οι Τράπεζες και τα Funds δεν δεσμεύονται να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Για τον σκοπό αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απεύθυνε επιστολές και ζήτησε από τους Διαχειριστές Απαιτήσεων να έρθουν σε επαφή οι δανειολήπτες και να ζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

«Καθημερινά αναγκαζόμαστε να πιέζουμε τις Τράπεζες και τα Funds για να βρεθεί μια εξωδικαστική λύση και δυστυχώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις εκάστοτε πολιτικές που ακολουθεί ο κάθε πιστωτής» τόνισε η κυρία Φραγκάκη.

Ωστόσο όπως είπε «υπάρχουν βέβαια και οι καλές περιπτώσεις όπως συμβαίνει με μια συστημική Τράπεζα, η οποία προχωρά σε καλά κουρέματα και επιβράβευση των πελατών της. Από την άλλη όμως αντιμετωπίζουμε και άλλη συστημική Τράπεζα η οποία με την δικαιολογία της εταιρείας διαχείρισης των δανείων καθυστερεί τρομακτικά να απαντήσει στους δανειολήπτες, ενώ ταυτόχρονα οι προτάσεις που κάνει είναι κακές με αποτέλεσμα ο πλειστηριασμός να είναι μονόδρομος» ανέφερε.

Επιπλέον η κυρία Φραγκάκη μίλησε για ακόμα ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οπι δικηγόροι «το πρόβλημα είναι μεγάλο και στις περιπτώσεις που ενώ αποδεδειγμένα βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων η Τράπεζα αποστέλλει διαταγή πληρωμής και ξεκινάει η δικαστική προσφυγή του δανειολήπτη» είπε.


Αναφορικά με τις εισπρακτικές εταιρείες η κυρία Φραγκάκη είπε «εξαντλούν ψυχολογικά τον δανειολήπτη οι οποίες όμως δεν δίδουν λύσεις παρά μόνο απειλούν τον πολίτη» τόνισε και συνέχισε «σε περιπτώσεις δε που ο δανειολήπτης έχασε προηγούμενη ρύθμιση που είχε υπογράψει τότε πάλι η δικαστική οδός είναι μονόδρομος, καθότι το συνολικό χρέος είναι απαιτητό και η Τράπεζα δεν προχωρά σε νέα ρύθμιση, αν αποδεδειγμένα ο δανειολήπτης δεν έχασε την ρύθμιση λόγω κατακόρυφης μείωσης του εισοδήματος του ή λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας».

Ερωτηθείσα για την στάση των Funds h κυρία Φραγκάκη είπε «αναφορικά με τα Funds η κατάσταση εκεί είναι ακόμα πιο πολύπλοκη, και πάλι υπάρχουν Funds που κάνουν καλές προτάσεις με υψηλές διαγραφές και άτοκες δόσεις , όμως υπάρχουν και τα Funds « φαντάσματα» , εκείνα που για να μπορέσει να ρυθμίσει ο δανειολήπτης θα πρέπει ο δικηγόρος του να πιέζει σε καθημερινή βάση για να βρεθεί μια λύση, ενώ η οφειλή αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός από δική τους υπαιτιότητα. Παράλληλα τα Funds αυτά ακολουθούν επιθετική στάση απέναντι στους πολίτες κοινοποιώντας διαταγές πληρωμής, αν και ο πολίτης προσπαθεί να βρει μια εξωδικαστική λύση».

«Ενόψει αυτής της καθημερινής κατάστασης η λύση είναι να υπάρξουν δεσμευτικοί κανόνες ώστε οι Τράπεζες και τα Funds να πρέπει υποχρεωτικά να ρυθμίσουν για να μη χαθούν σπίτια από την 1 η Μαίου 2020» κατέληξε η κυρία Φραγκάκη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΑ - Επιδόματα 2020: Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Σχετικές ειδήσεις