ΑΠΟΨΗ

Κοροναϊός: Σε τροχιά ύφεσης η παγκόσμια οικονομία - Τα βλέμματα των αγορών στραμμένα στην ΕΚΤ

Κοροναϊός και μετανάστες απειλούν την ελληνική ανάπτυξη - Ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη -  Όλη η Ευρώπη περιμένει την θετική είδηση μετά το «βαθύ κόκκινο» στις αγορές. 

Κοροναϊός: Σε τροχιά ύφεσης η παγκόσμια οικονομία - Τα βλέμματα των αγορών στραμμένα στην ΕΚΤ
5'

Ο κοροναϊός έχει στείλει στην ... «εντατική» την οικονομία της Ευρωζώνης η οποία «φλερτάρει» με την ύφεση. Τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου ζουν μέρες του 2008 και το κόκκινο στα ταμπλό είναι βαθύ ... πολύ βαθύ!

Η εξάπλωση του κοροναϊού έχει προκαλέσει αβεβαιότητα σε όλες τις αγορές, τις επιχειρήσεις αλλά και τις κυβερνήσεις. Η αβεβαιότητα προκαλεί πανικό και γι αυτό κάνουν «βουτιά» θανάτου οι μετοχές στα χρηματιστήρια ενώ ταυτόχρονα οδηγεί επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους.

Υπάρχει άραγε σημείο στήριξης; Μπορεί να γίνει κάτι ώστε να «φρενάρει» την κατρακύλα;

Τα βλέμματα της Παγκόσμιας οικονομίας είναι στραμμένα στην επικεφαλής της ΕΚΤ η οποία αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις την προσεχή Πέμπτη.

Αντιμέτωπη με την «τέλεια καταιγίδα» θα βρεθεί η Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη, καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ιταλία και το ξέσπασμα του πετρελαϊκού πολέμου απαιτούν άμεση και συντονισμένη απάντηση. Ωστόσο, η ΕΚΤ σε αυτή τη φάση, δεν είναι σε θέση να βοηθήσει την πραγματική οικονομία από τις επιπτώσεις του κοροναϊού καθώς οι ενέργειές της μπορούν να διορθώσουν την προβληματική ζήτηση, αλλά όχι τη διακοπή της προσφοράς. Οι σκέψεις είναι πολλές. Μείωση επιτοκίων, αύξηση των αγορών εταιρικών και κρατικών τίτλων και χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,10%, στο -0,60%. Αυτό όμως δεν αρκεί και είναι πιθανό αντί στήριξης να φέρει πανικό. Θεωρείται δεδομένο ότι θα μειώσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στα επόμενα τουλάχιστον δυο τρίμηνα.

Από εκεί και πέρα, η ΕΚΤ θα πρέπει να βρει λύση ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να διευκολύνουν όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω του κοροναϊού.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού, τόνισε σε γραπτή δήλωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ στις αρχές Μαρτίου.

«Η έξαρση του κοροναϊού είναι μία κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειές τους για την οικονομία, τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία και αντίστοιχα με τους υφιστάμενους κινδύνους», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Από την πλευρά τους οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι το αισιόδοξο σενάριο είναι να υπάρξει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλότερη του 2% φέτος.

«Αναμένουμε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλότερη του 2% φέτος», που σημαίνει διαφυγόντα κέρδη ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίησης και Στρατηγικών Ανάπτυξης της UNCTAD Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ σε συνέντευξη Τύπου.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτή η πρόβλεψη μήπως αποδειχθεί κάπως αισιόδοξη», είπε προσθέτοντας ότι το δραματικό σενάριο προβλέπει διαφυγόντα κέρδη έως δύο τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατά τις τελευταίες τρεις πτωτικές συνεδριάσεις έχει καταγράψει απώλειες 23,03%.

Η εικόνα που εμφανίζει σήμερα η αγορά (10/03) είναι πιο θετική αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει στο ταμπλό. Αξίζει να σημειωθεί πως οι έντονες διακυμάνσεις της αγοράς έχουν ευνοήσει μόνο τα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, που σπεύδουν να επωφεληθούν από τις intraday κινήσεις.

Σε αυτή τη λογική, καθώς και από τα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει μια ευρείας έκτασης μετατόπιση των μεγάλων χαρτοφυλακίων σε ασφαλή assets παγκοσμίως, οποιαδήποτε εκτίμηση για συνέχιση της αντίδρασης θεωρείται επισφαλής,κυρίως τώρα που δεν έχει ακόμα ποσοτικοποιηθεί η επίδραση του κοροναϊου στην παγκόσμια οικονομία.

Τη στιγμή αυτή όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ζητούν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, την έγκριση του Eurogroup για έκτακτες δαπάνες στήριξης των κοινωνιών και των επιχειρήσεων, την αλληλεγγύη των Βόρειων εταίρων τους. Μέσα σε αυτές και εμείς, που διεκδικούμε ακόμη και πριν από την εμφάνιση του κοροναϊού μείωση της υποχρέωσής μας να πετυχαίνουμε κάθε χρόνο υπερβολικά πλεονάσματα που καθυστερούν την ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Η μείωση των πλεονασμάτων θα διευκόλυνε τη μείωση των φόρων, θα επιτάχυνε την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, θα αύξανε τα εισοδήματα και την κατανάλωση και θα περιόριζε την ανεργία.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και τις ορδές των μεταναστών που στέλνει ο «σουλτάνος» Ερντογάν στα σύνορά μας, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να του δώσουν περισσότερα χρήματα και να τον υποστηρίξουν έναντι των Ρώσων.

Σε ένα τόσο δύσκολο επενδυτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον τόσο οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όσο και εκείνες των ιδιωτικοποιήσεων θα επιβραδυνθούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τροχιά ανάκαμψης της Ελλάδας...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί – Πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση μετρητών

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:55ME TO N & ME TO Σ

690 μέρες κοροϊδίας