Κορονοϊός στην Ελλάδα: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις – Νέα μέτρα από το ΥΠΟΙΚ

Στην ανακοίνωση μιας τρίτης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής (20/03) οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, διευκρινίζοντας τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα, δάνεια, το επίδομα των 800 ευρώ και πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις.
INTIME NEWS

Κανονικά θα γίνει η καταβολή των συντάξεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Νίκος Βρούτσης.

Ειδικότερα, οι συντάξεις μη μισθωτών θα καταβληθούν 24 Μαρτίου 2020 και οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις μισθωτών, η καταβολή τους θα γίνει στις 30 Μαρτίου.

Επίσης,ο ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι οι συντάξεις θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς και γι’ αυτό, κάλεσε τους συνταξιούχους να μην πάνε στις τράπεζες για να ενημερώσουν τα βιβλιάριά τους.

Σταϊκούρας: Ακέραιο το Δώρο Πάσχα

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν όσοι πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού», όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι: «Η απόφαση της ΕΚΤ με νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας. Για πρώτη φορά από το 2015 γίνεται αυτό. Αυτή η απόφαση δίνει την δυνατότητα αγοράς 12 δισ.. Ένα δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως κανονικό κράτος μέλος».

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών. Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτουμε πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Δείτε τις ανακοινώσεις από το ΥΠΟΙΚ:

«Με σύνεση και έχοντας εξετάσει τον δημοσιονομικό χώρο, ενισχύονται 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και ελεύθεροι επαγγελματίες με την αποζημίωση των 800 ευρώ», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Τα 800 ευρώ θα τα πάρουν όλοι και καλύπτουμε και τα ασφαλιστικά δικαιώματα για μισθωτούς ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες». Το κόστος του εν λόγω μέτρου υπολογίζεται στα 2 δισ. για τον Απρίλιο.

Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν αναδρομικά και όσοι απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου και μέχρι προχθές στις 17 του μηνός, όπως ανακοίνωσε και χθες ο πρωθυπουργός. Το ίδιο ισχύει και για όσους εξαναγκάσθηκαν να υποβάλουν παραίτηση στο ίδιο διάστημα.

«Δίνουμε τη δυνατότητα το δώρο να πραγματοποιηθεί χωρίς κυρώσεις μεταγενέστερα», όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας. Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ στον ΕΟΔΥ και πολιτική προστασία θα λάβουν δώρο Πάσχα.

«Η νέα πραγματικότητα ωθεί την κυβέρνηση να λαμβάνει άμεσα μέτρα ανακούφισης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν αλληλέγγυα προς τους αδυνάμους».

Ακατάσχετο το ποσό των 800 ευρώ

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε πως υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους για τις επιχειρήσεις που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, όσες επιχειρήσεις ή εργοδότες πλήττονται σημαντικά, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, με το μέτρο να ισχύει για έναν μήνα. Τόνισε επίσης πως για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να κάνει απόλυση, καθώς αν το κάνει, η απόλυση θα θεωρείται άκυρη.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως τα 800 ευρώ θα είναι ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο. Ανέφερε, δε, πως ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, με τις λεπτομέρειες να καθορίζονται νομοθετικά τις επόμενες ώρες.

Όπως είπε, το δώρο του Πάσχα μπορεί να καταβληθεί στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Ωστόσο, ανέφερε πως όσοι έχουν δυνατότητα μπορούν να το καταβάλουν το Πάσχα.

Γεωργιάδης: Αναστολή τριών μηνών για τις τραπεζικές δόσεις

Με τη σειρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως η αναστολή πληρωμής χρεών στις τράπεζες θα γίνεται με ένα τηλεφώνημα και πως όσοι επιθυμούν, μπορούν να αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν.

«Να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών που έχουμε κατακτήσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Μετά από την πρωτοβουλία για εισπρακτικές εταιρείες μας ακολούθησε σύσκεψη με ένωση ελληνικών τραπεζών. Όλοι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα έχουν τρίμηνη αναστολή για τις δανειακές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Και πρόσθεσε: «Όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εταιρείες που πλήττονται θα έχουν αναστολή όλων των χρεών τους και ευνοϊκότερη μεταχείριση. Όσοι δεν έχουν πληγεί να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Δεν θα υπάρχουν οχλήσεις από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες».

«Αν οι καταγγελίες των πολιτών συνεχιστούν θα προχωρήσουμε σε σκληρότερα μέτρα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

«Συνεργεία ελέγχου θα βρεθούν στους δρόμους για την πάταξη της αισχροκέρδειας σε όσους έχουν ανεβάσει τις τιμές. Δεν έχει τηρηθεί η οδηγία μας για τα 3 τεμάχια ανά πελάτη. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μην δημιουργείται πρόβλημα και ελλείψεις στα προϊόντα».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μητσοτάκης - Δώρο Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους

Κορονοϊός στην Ελλάδα - Δάνεια: Διευκολύνσεις και για ιδιώτες δανειολήπτες - Τα σχέδια των τραπεζών