ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κορονοϊός:Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr: Οι παγίδες στις συμβάσεις εργασίας-Πότε θα δοθεί το δώρο Πάσχα
Κορονοϊός: Η ημερομηνία καταβολής του δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εναπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τον κορονοϊό είτε λόγω αναγκαστικής παύσης λειτουργίας είτε λόγω μείωσης τζίρου.
Οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο Κώστα Τσουκαλά για να μας ενημερώσει για όλες τις αλλαγές στα εργασιακά λόγω κορονοίού.
«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του Κορονοίου στην κοινωνία , στην αγορά εργασίας και στην οικονομία» ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι τα κάτωθι:
- Επίδομα 800 ευρώ σε μισθωτούς , που εργάζονταν σε επιχείρηση που έκλεισε με υπουργική απόφαση
- Επίδομα 800 ευρώ σε μισθωτούς , των οποίων η σύμβαση εργασίας αναστέλλεται για τον μήνα Απρίλιο
- Το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών που θα λάβουν το 2020-03-23 07:00:29ποσό των 800 ευρώ
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν να δηλώσουν την αναστολή σύμβασης έως 31-3-2020, αλλιώς καταβάλλουν πλήρεις αποδοχές
- Οι επιχειρήσεις που προχωρήσουν σε αναστολή εργασιακής σύμβασης , οφείλουν για διάστημα ίσο με τον χρόνο αναστολής να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων
- Το δώρο Πάσχα μπορεί να καταβληθεί έως και τον Ιούλιο μαζί με το επίδομα αδείας για τους μισθωτούς που θα λάβουν τα 800 ευρώ και θα ανασταλεί η εργασιακή τους σύμβαση.
- Επίδομα 800 σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και είναι στα ΚΑΔ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
- Οι επαγγελματίες και οι εταιρείες που έκλεισαν με υπουργική απόφαση , θα καταβάλλουν το 60% του επαγγελματικού ενοικίου
- Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
- Απαγορεύονται οι απολύεις σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με υπουργική απόφαση
- Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων σε επαγγελματίες και μισθωτούς που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ
- Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής επαγγελματικών δανείων για επιχειρήσεις που έχουν κλείσε με υπουργική απόφαση
- Δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται με προσωπικό ασφαλείας , δηλαδή να απασχολούν εκ περιτροπής τους μισθωτούς κατ’ ελάχιστον 2 βδομάδες το μήνα με τις αντίστοιχες αποδοχές.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
- Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί η επώαση
- Δείτε LIVE την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη (ΧΑΡΤΗΣ)
- Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
«Τα μέτρα είναι απαραίτητα αλλά χρειάζονται εμπλουτισμό προκειμένου να αρθούν αδικίες και ανασφάλειες κοινωνικών ομάδων » τόνισε ο κ. Τσουκαλάς
Ερωτηθείς για την την αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, ο δικηγόρος επισήμανε πως «θα πρέπει εργοδότης και εργαζόμενος να δηλώσουν από κοινού ότι αναστέλλεται η μεταξύ τους σύμβαση έως 31-3-2020 στο σύστημα Εργάνη και στην ειδική πλατφόρμα, προκειμένου ο μισθωτός να λάβει το επίδομα των 800 ευρώ και να επιδοτηθούν οι εισφορές του για το διάστημα 15-3-2020 έως 30-4-2020».
Από την πλευρά του ο εργοδότης που αναστέλλει την εργασιακή σύμβαση με μέρος του προσωπικού του , υποχρεούται για διάστημα ίσο με το διάστημα της αναστολής της εργασιακής σύμβασης να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
«Με την συγκεκριμένη ρήτρα η πολιτεία υποχρεώνει τον εργοδότη να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, όχι όμως αναγκαστικά τους ίδιους εργαζομένους ούτε με τους ίδιους συμβατικούς όρους (αποδοχές, ωράριο)» είπε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε «συνεπώς ελλοχεύει ο κίνδυνος , μετά το πέρας της κρίσης του κορονοιού να έχουμε απολύσεις των υφιστάμενων εργαζομένων και προσλήψεις νέων εργαζομένων με πολύ χαμηλότερες αποδοχές η πιο ευέλικτα ωράρια » τόνισε.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο «θα πρέπει να τεθεί ρήτρα διατήρησης των ίδιων θέσεων εργασίας και με τους ίδιους συμβατικούς όρους. Επειδή όμως οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας , θα πρέπει προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, η πολιτεία να ενισχύσει με επιδότηση εισφορών και μετά το πέρας της κρίσης , τις επιχειρήσεις που επλήγησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά .
Ωστόσο ο κ. Τσουκαλάς είπε πως «οι απολύσεις που θα γίνουν σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με υπουργική απόφαση θα θεωρούνται άκυρες. Οι απολύσεις σε επιχειρήσεις που μένουν ανοιχτές , θα συνεπάγονται απώλεια των ευνοιών μέτρων για τον εργοδότη (μειωμένο επαγγελματικό ενοίκιο, δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων».
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εισάγεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να απασχολούν το προσωπικό εκ περιτροπής με ελάχιστο χρόνο εργασίας τις δύο βδομάδες το μήνα.
«Για να ισχύει αυτή η δυνατότητα θα πρέπει το καθεστώς αυτό να εφαρμοσθεί στο 50% τουλάχιστον των μισθωτών της επιχείρησης. Οι αποδοχές τους θα είναι αντίστοιχες με τις ημέρες εργασίας, συνεπώς μειωμένες αν έως τώρα απασχολούνταν με πλήρη απασχόληση » είπε ο δικηγόρος και πρόσθεσε «η εκ περιτροπής εργασίας υφίσταται από το 2010 ως μονομερές δικαίωμα του εργοδότη με την προϋπόθεση να προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζομένους και να εφαρμόζεται στο σύνολο της επιχείρησης » ανέφερε.
«Η διάταξη που εισάγεται με την ΠΝΠ , έχει νόημα , μόνο αν θεωρηθεί ως περιορισμός της δικαιώματος του εργοδότη σχετικά με τις ελάχιστες ημέρες εργασίας που θα πρέπει να απασχολείται εργαζόμενος» είπε
Στο προηγούμενο καθεστώς, είχαμε παρατηρήσει ότι εργοδότες , αυθαιρετόντας, με σκοπό να εξαναγκάσουν σε παραίτηση μισθωτούς, τους έθετα σε σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης καλώντας τους να εργάζονται μία φορά την εβδομάδα, δηλαδή να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από όσα θα ελάμβαναν αν ήταν επιδοτούμενοι άνεργοι.
Συνεπώς θα πρέπει με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί , ρητά να γίνει αναφορά ότι δεν μπορεί να ισχύσει η εκ περιτροπής εργασία με τους όρους που έθετε ο ν.3846/2010 αλλά μόνο με αυτούς που προβλέπει η ΠΝΠ. τόνισε ο δικηγόρος και αυτό γιατί όπως μας εξηγεί «Η διάταξη υποκρύπτει δύο πολύ σημαντικές παγίδες » τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά δύο πολύ σημαντικές παγίδες είναι οι εξής:
Πρώτον δεν προβλέπει ως υποχρεωτική την διαβούλευση εργοδότη με εργαζομένους πριν προχωρήσει στην τροποποίηση του ωραρίου και των ημερών εργασίας και
Δεύτερον και σημαντικότερο δεν αναφέρει ρητά ότι δεν μπορούν να τεθούν στο καθεστώς αυτό συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Έτσι υφίσταται ο κίνδυνος μια σύμβαση μερικής απασχόλησης με ωράριο 4 ώρες την ημέρα, να μετατραπεί σε σύμβαση εκ περιτροπής/μερικής απασχόλησης όπου ο μισθωτός θα εργάζεται μισές μέρες το μήνα με τετράωρο , δηλαδή με ελάχιστες αποδοχές, με τις οποίες δεν θα μπορεί να επιβιώσει. Ειδικά στην κρίση που περνάμε, δεν θα πρέπει να βρεθούν άνθρωποι που θα λαμβάνουν λιγότερα από τα χρήματα που η πολιτεία έκρινε ότι πρέπει να λάβουν οι μισθωτοί των επιχειρήσεων που έκλεισαν η αυτοί των οποίων η εργασιακή σύμβαση ανεστάλη.
Δώρο Πάσχα
Ερωτηθείς για το δώρο Πάσχα ο κ. Ταουκαλάς είπε «Σχετικά με το δώρο Πάσχα, στους μισθωτούς που δεν αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας, η οι επιχειρήσεις οφείλουν να καταβάλλουν κανονικά τον Απρίλιο το δώρο».
Στους μισθωτούς που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας, ο εργοδότης μπορεί να πληρώσει το δώρο Πάσχα τον Ιούλιο μαζί με το επίδομα αδείας.
Επίδομα 800 ευρώ
Αναφορικά με το έκτακτο οιοκονομικό βοήθημα της κυβέρνησης ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε «το επίδομα τον Οι μισθωτοί και οι επαγγελματίες που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ , μπορούν με δήλωση τους (ακόμα και τηλεφωνικά) προς την τράπεζα να ζητήσουν τρίμηνη αναστολή πληρωμής δόσεων για τα στεγαστικά και καταναλωτικά τους δάνεια» είπε.
Η αρνητική εξέλιξη είναι ότι η έκπτωση στην καταβολή του ενοικίου αφορά βάσει της διατύπωσης που υπάρχει στην ΠΝΠ μόνο τους επαγγελματίες που έκλεισαν την δραστηριότητα με υπουργική απόφαση και όχι τους επαγγελματίες που έχουν μείωση τζίρου και ανήκουν στα ΚΑΔ που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι ενώ η πολιτεία τους αναγνωρίζει την μεγάλη ζημιά στα εισοδήματα τους και τους δίνει το ίδιο επίδομα που δίνει στους επαγγελματίες που έκλεισαν με υπουργική απόφαση , ταυτόχρονα τους υποχρεώνει να συνεχίσουν χωρίς εισοδήματα να καταβάλλουν το ίδιο επαγγελματικό ενοίκιο χωρίς έκπτωση. Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή και να εντάξει τους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις στο καθεστώς μειωμένου ενοικίου.
Το δώρο Πάσχα είναι αναλογία ημερομισθίων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι 30 Απριλίου επίσης του τρέχοντος έτους. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πληρώνεται τον μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια αν πληρώνεται με ημερομίσθιο.
Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ' όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικιοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιοι επιτρέπεται να μετακινούνται, πώς και ποια τα πρόστιμα στους παραβάτες