Κορονοϊός - ΕΚΤ: Προετοιμαζόμαστε για μεγάλη ύφεση στην Ευρωζώνη
Μια ιδιαίτερα μελανή εικόνα για την επόμενη ημέρα στην ευρωπαϊκή οικονομία, ως απότοκο των συνεπειών του κορονοϊού, περιέγραψε τη Μεγάλη Πέμπτη (16/04) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μεγάλη ύφεση στην Ευρωζώνη και πτώση του πληθωρισμού, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.
«Τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα τα πρόσφατα αποτελέσματα ερευνών έχουν αρχίσει να εμφανίζουν πρωτοφανή πτώση, υποδεικνύοντας μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής καθώς και ταχεία επιδείνωση στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε η ίδια.
Την ίδια στιγμή, πάντως, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει έναν χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό στην Ευρωζώνη.
Η δήλωση της κ. Σνάμπελ έρχεται μετά και τη σημαντική αύξηση στη διαφορά των αποδόσεων ανάμεσα στα ιταλικά και τα γερμανικά ομόλογα.
«(Η ΕΚΤ) είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα της όπως πρέπει… για να αποφύγει έναν κατακερματισμό που μπορεί να εμποδίσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μας», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – το μέλος της Τράπεζας.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
- Κορονοϊός: Ξεκινά η χορήγηση πλάσματος σε έξι ελληνικά νοσοκομεία - Ποιοι θα δεχτούν τη θεραπεία
- Ανοσία στον κορονοϊό: Πόσοι, ποιοι και για πόσο έχουν αποκτήσει ανοσία;
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ
Βαθιά ύφεση 10% και ανεργία στο 22,3% προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το ΔΝΤ προχώρησε σε προβλέψεις «σοκ» για ύφεση 10% στην Ελλάδα το 2020 και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3%, σε έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού που διεξάγεται για πρώτη φορά με ψηφιακό τρόπο (virtually).
Αναλυτικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τα εξής για την Ελλάδα:
- Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ύφεση 10% το 2020, έναντι ανάπτυξης 1,9% το 2019 και θα ανακάμψει με ρυθμό 5,1% το 2021. Να σημειωθεί πως τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία κατέγραψε σε ετήσια βάση τόσο μεγάλη ύφεση ήταν το 2011, όταν και το ΑΕΠ είχε καταρρεύσει κατά 9,1% λόγω των σκληρών μέτρων εσωτερικής υποτίμησης του πρώτου Μνημονίου.
- Ο πληθωρισμός από 0,5% σε μέσα επίπεδα το 2019, θα καταστεί αρνητικός (αποπληθωρισμός) κατά -0,5% εφέτος, ενώ το 2021 θα σημειώσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα. Βάσει της εκτίμησης του Ταμείου οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι εφέτος οι μεγαλύτερες σε όλη την ζώνη του ευρώ.
- Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος θα εκτιναχθεί εφέτος. Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά πως από 2,1% του ΑΕΠ το 2019, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί εφέτος στο 6,5% του ΑΕΠ και το 2021 θα διαμορφωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ. Αυτή η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει το πλήγμα που θα δεχθούν οι τουριστικές εισπράξεις από την κρίση του κορονοϊού.
- Η ανεργία θα «καλπάσει» το 2020 και θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2016. Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά πως η ανεργία από 17,3% το 2019, θα ανέλθει εφέτος στο 22,3% και πως το 2021 θα υποχωρήσει στο 19%. Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2020 η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 16,4%. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ την τοποθετεί σχεδόν 6% υψηλότερα, ήτοι το Ταμείο βλέπει αύξηση των ανέργων κατά 300.000 περίπου τους επόμενους μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αυτή είναι η κάψουλα αρνητικής πίεσης του ΕΚΑΒ που σώζει ζωές