Αντέστρεψε τις απώλειες το Χρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατάφερε να αντιστρέψει τις απώλειες που σημείωνε στο άνοιγμα της συνεδρίασης και να κλείσει θετικά την συνεδρίαση.

Σε αυτό συνέβαλλε η θετική ψυχολογία στην Ευρώπη και οι δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας από αξιωματούχους της ΕΕ.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε καταγράφοντας κέρδη 0,71% στις 649,55 μονάδες.

Σημείωνε απώλειες έως και 1,6% στο πρώτο διάστημα της συνεδρίασης.

"Η αναστροφή του κλίματος στην Ευρώπη και οι δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης όπως του Van Rompuy οδήγησαν την αγορά σε θετικό έδαφος παρά το αρνητικό άνοιγμα", είπε αναλυτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy είπε μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι ο νέος μηχανισμός διάσωσης της Ευρώπης, ο ESM, θα έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης.

Νωρίτερα στην ημέρα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί εγκαίρως η συμφωνία για το PSI.

Την αισιοδοξία του για τη συμφωνία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων εξέφρασε αργά την Κυριακή και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας από την Αθήνα.

"Η αγορά είναι σε στάση αναμονής. Περιμένει να δει τι θα γίνει με το PSI", είπε ο αναλυτής.

Στατιστικά

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,93%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,35% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,55%.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Κατασκευών (+3,20%), των Τροφίμων (+2,23%) και των Τηλεπικοινωνιών (+1,78%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες της Υγείας (-3,24%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,25%) και του Εμπορίου (-2,07%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+4,94%), της Τιτάν (+3,98%) της Alpha Bank (+3,00%) και της Εθνικής (+2,65%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της MIG (-2,70%), της Κύπρου (-1,99%) και της Μυτιληναίος (-1,52%).

Ανοδικά κινήθηκαν 66 μετοχές, 87 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.