FT: Το ερώτημα είναι πλέον πώς θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους ιδιώτες για τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ δε οδηγούν πουθενά. Η επίτευξη συμφωνίας είναι σημαντική, παρά το γεγονός ότι η εξάπλωση της κρίσης σε όλη την ευρωζώνη έχει υποσκιάσει τις διαπραγματεύσεις.
Στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι η επιδείνωση όλων των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, με την ύφεση να διαμορφώνεται στο 6%, ένα ποσοστό πολύ χειρότερο από τις εκτιμήσεις και τις τράπεζες να χρειάζονται αναδιάρθρωση κεφαλαίων 40 δισ. ευρώ έναντι 26 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν λίγους μήνες.
Όταν το έδαφος μετακινείται τόσο βίαια κάτω από τα πόδια όσων μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, η επίτευξη συμφωνίας φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ιδιωτών δείχνει απίθανη. Τα 100 δισ. ευρώ δύσκολα καθιστούν τη συμφωνία των δύο λευρών εθελοντική, ενώ η επιδείνωση των μακροοικονομικών δεικτών καθιστά αμφίβολη τη δυνατότητα μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% μέχρι το 2020.
Το ενδεχόμενο να ζητήσει και η Πορτογαλία μια διαγραφή χρέους δυσχεραίνει την κατάσταση και για την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, η επιτυχία των διαπραγματεύσεων είναι καθοριστική για την επίτευξη ελεγχόμενης χρεοκοπίας, όταν μάλιστα η χώρα μας θα πρέπει στις 20 Μαρτίου να καταβάλλει για ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ.
Εάν οι ιδιώτες δεν μετάσχουν, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει επαρκή ρευστότητα. Ωστόσο, εάν οι ομολογιούχοι δεν αποδεχθούν τους όρους που τους προτείνονται και η Ελλάδα χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα, τότε οι νέοι όροι πιθανόν να είναι πολύ χειρότεροι.