Fitch: «Θα χρεοκοπήσετε ακόμα και με PSI»!

Οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν τις βολές τους εναντίον της Ελλάδας για το ζήτημα της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (PSI).

Σήμερα ο ανώτερος αναλυτής του οίκου Fitch Ratings τονίζει ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς "προσωρινής χρεοκοπίας" (temporary default) ακόμα και αν διεκπεραιωθεί η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και ανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών.

"Θα είναι χρεοκοπία, ανεξάρτητα από το ύψος των ζημιών βάσει της καθαρής παρούσας αξίας (NPV)", είπε o επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα Paul Rawkins.

"Θα το αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία και μάλλον θα διατηρήσουμε αυτή την αξιολόγηση για κάποιο μικρό διάστημα πριν επαναξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα, σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα", είπε στο Reuters.

Οι ζημιές που θα καταγράψουν οι ιδιώτες εκτιμούνται στο 60% με 70% ανάλογα με το κουπόνι, το προεξοφλητικό επιτόκιο και την διάρκεια.

Ερωτώμενος εάν αυτά θα επηρεάσουν την αξιολόγηση των νέων ομολόγων ο Rawkins είπε: "Για τη νέα αξιολόγηση μετά τη χρεοκοπία θα ληφθούν υπόψη η επιμήκυνση της διάρθρωση των λήξεων και η μείωση του NPV (καθαρή παρούσα αξία ) του ελληνικού χρέους"

Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με CCC, μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία χρεοκοπία. "Όσον αφορά τον κρατικό τομέα θα αντιμετωπιστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default)", είπε.

"Τα παλαιά ομόλογα θα αξιολογηθούν με χρεοκοπία την ημέρα που θα ανακοινωθεί η περίοδος της προσφοράς για την ανταλλαγή".