Σκληρή διαπραγμάτευση φέρνει μεγαλύτερο «κούρεμα», μικρότερο επιτόκιο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, με τα κρίσιμα σημεία διαπραγμάτευσης να είναι ανοιχτά ακόμα.

Σκληρή διαπραγμάτευση φέρνει μεγαλύτερο «κούρεμα», μικρότερο επιτόκιο
3'


Με την έλευση του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσάρλς Νταλλάρα και την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο , εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία εντός της εβδομάδας.

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα των συζητήσεων είναι το θέμα του επιτοκίου της ανταλλαγής ομολόγων, το ύψος του οποίου αποτέλεσε σημείο τριβής και έναν από τους λόγους διακοπής των συζητήσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

Με την Γερμανία και το ΔΝΤ να πιέζουν για επιτόκια χαμηλότερα του 3% έτσι ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν το ποσό του δανείου προς την Ελλάδα και τους πιστωτές να ζητούν επιτόκια άνω του 5%, η συμφωνία φαίνεται ότι κλείνει κάπου στην μέση.

Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις ανέφερε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires ότι οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης διαπραγματεύονται με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών χαμηλότερο κουπόνι της τάξης του 3 έως 4,5%.

"Είναι η τελευταία επιλογή που μπαίνει στο τραπέζι κατόπιν των πιέσεων της Γερμανίας να μειωθεί το κουπόνι", δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

"Σημειώνεται κάποια πρόοδος ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος και τα πράγματα μπορεί ακόμη να πάνε στραβά, ωστόσο στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τα τέλη της εβδομάδας", είπε.

Για πιθανή επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας μίλησε στο Dow Jones Newswires και στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. "Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι θα χουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας", είπε.

Μεγαλώνουν οι απώλειες για τους ιδιώτες?

Όπως φαίνεται το «κούρεμα» για τους ιδιώτες πιστωτές μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 60 – 70% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Ενδεικτικά η ρυθμιστική αρχή του γαλλικού χρηματοπιστωτικού τομέα ACP ετοιμάζεται να ζητήσει από τις μεγάλες τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τις απομειώσεις του ελληνικού χρέους στο 70 ή 75% από το 60%, ανέφερε η εφημερίδα Le Monde την Τετάρτη.

Διευκρινήσεις Βενιζέλου για το δίκαιο της ανταλλαγής ομολόγων

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Βουλή για το PSI, ανέφερε όσον αφορά το δίκαιο ανταλλαγής.

«Σε εμάς εναπόκειται να χαρακτηρίσουμε τη δημόσια κτήση και να σταματήσει και αυτή η άκρως επικίνδυνη συζήτηση περί ελληνικού και αγγλικού δικαίου.

Ναι, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η δανειακή σύμβαση του Μαΐου του 2010 διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, γιατί αυτό ξέρουν οι πιστωτές, οι θεσμικοί μας εταίροι και δανειστές μας και έτσι γίνονται αυτές οι διεθνείς συμβάσεις. Όμως, η αναγκαστική εκτέλεση διέπεται από το δίκαιο του τόπου της αναγκαστικής εκτέλεσης –δηλαδή από το ελληνικό δίκαιο- και αυτό είναι μια θεμελιώδης διαφορά, την οποία θα έπρεπε να ξέρει όποιος έχει μια στοιχειώδη προσέγγιση των θεμάτων αυτών, αντί να λέμε το ένα και το άλλο».

Και συμπλήρωσε σχετικά:

«Και όταν θα κάνουμε τη συζήτηση για το PSI και για το τι είναι σωστό για τη χώρα, σε σχέση με το δίκαιο και άλλες πολλές παραμέτρους -γιατί οι παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας είναι πάρα πολλές, για να σώσουμε και τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία- θα μιλήσουμε και για το ισχύον δίκαιο».

Η δήλωση αυτή του κ.Βενιζέλου έρχεται μετά από την συνέντευξη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στους NYT, στην οποία και δεν απέκλεισε νομοθετική ρύθμιση που εξαναγκάζει τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες, εφόσον το ποσοστό συμμετοχής στο PSI δεν είναι το επιθυμητό.



Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή