Eurogroup - Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης
«Η Ελλάδα έχει ενταχθεί τώρα στον κανονικό μακροοικονομικό κύκλο εποπτείας βάσει του ευρωπαϊκού εξαμήνου, αλλά υπάρχουν από την άλλη μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις που αφορούν και τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Σαφώς η Ελλάδα θα απομακρυνθεί σημαντικά από αυτούς τους στόχους, όπως όλες οι χώρες θα απομακρυνθούν αισθητά από τους δικούς τους στόχους, οπότε είναι κάτι που χρειάζεται να επανεξεταστεί στην κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την κρίση, τόνισε ο Ντομπρόβσκις.
Όπως επεξήγησε οι ευρωπαϊκές χώρες θα καταλήξουν με υψηλότερο έλλειμμα και χρέος και «θα πρέπει να δεχτούμε τα επίπεδα αυτά ως σημείο αναφοράς» στη δημοσιονομική πολιτική και τις προσαρμογές των μεσοπρόθεσμων στόχων των προϋπολογισμών, «και στην περίπτωση της Ελλάδας στους μεταπρογραμματικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σαφώς θα υπάρξει επιρροή σε αυτό και θα πρέπει να το συζητήσουμε μετά την κρίση» συμπλήρωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση των «Νέων» για το αν μετά την κρίση η Ελλάδα θα καταλήξει με χαμηλότερους πλεονασματικούς στόχους.
Μετά την κορωνο-κρίση ο Ντομπρόβσκις θεωρεί ότι θα ανοίξει ευρύτερα η συζήτηση για την επανεξέταση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να έχουμε συναίνεση για το πού θέλουμε να πάμε με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες». Θεωρεί ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι «θα βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση», επισημαίνοντας, όμως, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ο συνήθης εγκλωβισμός, με χώρες που ζητούν μεγαλύτερη πειθαρχία και άλλες που βλέπουν μεγάλη λιτότητα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι «όσο δεν υπάρχει απόφαση για νέους, οι τωρινοί συνεχίζουν να ισχύουν, διαθέτοντας επαρκή ευελιξία».
Ειδικότερα για την Ελλάδα ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι «στις εαρινές προβλέψεις βλέπουμε την κατάσταση στην ελληνική οικονομία πολύ δύσκολη, ότι θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση με μείωση 9,9% του ΑΕΠ φέτος, αλλά το θετικό είναι η ισχυρή ανάκαμψη 7,9% την επόμενη χρονιά». Αναφερόμενος στην ανεργία είπε ότι θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο της ΕΕ, αυξανόμενη στο 19,9%, αλλά «δεν θα ανέβει όσο στην προηγούμενη κρίση». Υπογράμμισε ότι φέτος η Ελλάδα θα έχει έλλειμμα, 6,4%, αλλά «είναι χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 8,3% και αναμένεται να μειωθεί κατακόρυφα την επόμενη χρονιά σε 2,1% του ΑΕΠ». Για το χρέος υπογράμμισε ότι παρά την αύξηση σε 196,4% φέτος «περιμένουμε σημαντική μείωση κατά περίπου 14% του χρόνου».
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr