Αυθαίρετα: Πώς μπορείτε να πληρώσετε λιγότερο πρόστιμο
Με τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, έρχονται ξανά στο προσκήνιο υποχρεώσεις και για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.
Παρά το γεγονός πως το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να δώσει παράταση διάρκειας τεσσάρων μηνών, οι πολίτες καλούνται να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία με στόχο το μικρότερο δυνατό πρόστιμο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου στο Λαύριο, το οποίο είναι εκτός σχεδίου και δεν έχει οικοδομική άδεια, είναι άλλη κατοικία και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1993 – 2003, αν μπει τώρα στη ρύθμιση θα κληθεί να πληρώσει το ποσό των 7.300 ευρώ.
Ωστόσο, εάν επιλέξει να μπει μετά τη λήξη της προθεσμίας (με τα σημερινά δεδομένα 30 Ιουνίου, με την παράταση 31 Οκτωβρίου), το πρώτο έτος θα καταβάλει 9.733 ευρώ – ποσό που σταδιακά θα αυξάνεται και θα φτάσει το τελευταίο έτος στα 11.761 ευρώ.
Η παράταση που θα δώσει το ΥΠΕΝ αφορά όσους έχουν αυθαίρετα κατηγορίας 1 – 4 και μπορούν να τακτοποιηθούν με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17, ενώ θα δοθεί και μια τελευταία ευκαιρία για εκείνους που ανήκουν στην 5η κατηγορία ώστε να μπουν στη ρύθμιση έως τις 31/10/2020.
Συγκεκριμένα, οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%. Για αυτούς, μάλιστα, η ημερομηνία είναι καταληκτική, ενώ αμέσως μετά θα αναλάβουν οι ελεγκτές δόμησης και οι μπουλντόζες, όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο.
Για τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες αυθαιρέτων που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο, όσο και στη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έρθουν αντιμέτωποι με έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου το 2025.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του μέσου, από τον Νοέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2025 θα είναι σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας οι αυθαιρετούχοι θα μπορούν έναντι κλιμακωτών προστίμων να εισέρχονται σε ρύθμιση. Δηλαδή, ανάλογα με το πότε θα εισέρχονται, θα κυμαίνονται και τα ποσά που θα καταβάλλουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοσή της θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση είναι η τακτοποίηση και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο προβλέπεται η επαναφορά της έκπτωσης κατά 20% των προστίμων τακτοποίησης αυθαιρέτων που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίρια.
Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου που μίλησαν στο ίδιο μέσο, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τρέχει ταυτόχρονα η δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών έχει κάνει τους ιδιοκτήτες να επιδιώκουν την τακτοποίηση, καθώς έτσι θα κλείσουν συνολικά τις υποχρεώσεις τους με το κράτος.
Πηγή: Cnn.gr