Τι ακριβώς συμβαίνει με την τοκογλυφία στην Ελλάδα
Από τη στιγμή που το τραπεζικό χρήμα δίνεται –και πάλι – με το σταγονόμετρο, «φυσικό» ήταν ότι κάποιοι επιτήδειοι θα έσπευδαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, προσφέροντας πανάκριβο και ιδιαιτέρως «κοστοβόρο», από κάθε άποψη, χρήμα.
Μια απλή ματιά στα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αρκεί για να δώσει πολλές απαντήσεις σε αρκετά από τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν μετά την υπόθεση τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη που είδε το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο 48ωρο.
Από το Δεκέμβριο του 2010, το υπόλοιπο των υφιστάμενων δανείων στην Ελλάδα παραμένει αρνητικό.
Μάλιστα, από μήνα σε μήνα, η κατάσταση χειροτερεύει, αντί να βελτιώνεται.
Το συμπέρασμα;
«Φρέσκο χρήμα» στην αγορά δεν «πέφτει», ενώ αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία», οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.
Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: πώς θα επιβιώσει η αγορά υπ' αυτές τις συνθήκες.
Αυτό το κενό διείδαν, για μια ακόμα φορά στη σύγχρονη ελληνική οικονομία, οι τοκογλύφοι, κι έσπευσαν να το …καλύψουν με το δικό τους τρόπο.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχε να γίνει αισθητή η παρουσία τους. Τότε, που το χρήμα παρέμενε πανάκριβο και η πρόσβαση στο γκισέ απαγορευτική.
Όλοι ήλπιζαν πως η εξαφάνισή τους, λίγο καιρό μετά, θα ήταν οριστική. Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν.
Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως τα όσα αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, σχετικά με το τι συμβαίνει πλέον σε ολόκληρη τη χώρα…