Τι προβλέπει η συμφωνία για το PSI
Απώλειες από 65% έως 70% με όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) για τους επενδυτές ενδέχεται να επιφέρει η συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI), στην οποία συγκλίνουν η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου -που δεν κατονομάζεται- στο πρακτορείο Ρόιτερς, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλλάρα την Πέμπτη, «οι δύο πλευρές συγκλίνουν».
«Το νέο ομόλογο πιθανόν θα έχει 30ετή διάρκεια και 10ετή περίοδο χάριτος. Θα έχει κλιμακωτό επιτόκιο που μεσοσταθμικά θα είναι στην περιοχή του 4%», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Τρεις τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο ίδιο πρακτορείο ότι αργά την Παρασκευή κυβέρνηση και ιδιώτες πιστωτές ενδέχεται να καταλήξουν σε προκαταρκτική συμφωνία για το ελληνικό «κούρεμα».
Για τις περαιτέρω λεπτομέρειες οι συζητήσεις ενδεχομένως να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο. Οι πηγές είπαν ότι το επιτόκιο που θα φέρουν τα νέα ομόλογα θα αυξηθεί δύο φορές κατά την διάρκειά τους.
Στην αρχή το επιτόκιο θα είναι γύρω στο 3,5%, είπαν δύο από τις πηγές, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τα όποια νούμερα βρίσκονται υπό συζήτηση δεν είναι οριστικά και μπορεί να αλλάξουν.
Μια "ανάσα" από την τελική συμφωνία
Στη νέα συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και του επικεφαλής των τραπεζών Τσάρλς Νταλάρα, οι δύο πλευρές έκαναν ακόμα ένα βήμα προς την οριστική συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσε το IIF.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr , καταλυτική ήταν η παρέμβαση της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις, με την υποστήριξη της Ολλανδίας και της Φιλανδίας, έτσι ώστε το μεσοσταθμικό επιτόκιο να πέσει από τα επίπεδα του 4% στο 3,5%.
Το Σάββατο αναμένονται νέες διαπραγματεύσεις μετά τη μαραθώνια συνάντηση της Παρασκευής που διήρκεσε σχεδόν 4 ώρες.