Οι φοροελαφρύνσεις που αναβάλλονται για το 2021 - Ποιους παράγοντες εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Ελαφρύνεις και εκπτώσεις φόρων σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ποια είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ποιοι φόροι αναβλήθηκαν για το 2021.
INTIME NEWS

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες στον ΣΚΑΙ ότι μετατίθενται για τον Οκτώβριο και μετά τον κορονοϊό οι εξαγγελίες για τις μειώσεις φόρων που πριν την κρίση σχεδίαζε η κυβέρνηση. Επανέλαβε όμως ότι μέσα στην κρίση, η συνολική κρατική στήριξη θα φτάσει στα 24 δισ. ευρώ, με νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και θα εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες -με καθαρό δημοσιονομικό κόστος 14,5 δισ. ευρώ.

«24 δισ. υπάρχουν…. μόνον στην φαντασία του κυρίου Μητσοτάκη» υποστηρίζει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του, επιχειρεί μια καταγραφή των μέτρων που τα βγάζει 6,4 δισ. ως προς το δημοσιονομικό κόστος μέχρι τα μέσα Μαΐου ή 8,5 δισ. συνολικά μαζί με τις προχθεσινές εξαγγελίες. «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα, η κυβέρνηση μιλάει για ανύπαρκτα λεφτόδεντρα. Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα 24 δισ., είναι συνεπής και μετρημένος πολιτικός», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει πως «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός έλεγε 0+0=14. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω: 14+0=24».

Οι παρεμβάσεις ωστόσο δεν εξαρτώνται δεν εξαρτώνται μόνο από την βούληση της ελληνικής πλευράς. Αρχικά παίζει ρόλο το πώς θα κινηθεί η Ευρώπη, αναφορικά με τους στόχους για υψηλά πλεονάσματα που δεσμεύουν την Ελλάδα.

Ύστερα, το ποσό που θα λάβει η χώρα μας από τα ευρωπαϊκά χρήματα. Πέρα από τα 3,6 δισ. ευρώ του ESM, υπάρχουν κι άλλα κονδύλια ενώ αναμένεται και η τελική κατεύθυνση του γαλλογερμανικού άξονα και το κατά πόσο η πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα θα συνοδεύεται από δεσμεύσεις.

Τέλος είναι οι αντοχές της ίδιας της οικονομίας. Το κατά πόσο η ροή του χρήματος θα κρατά σε ικανοποιητικά επίπεδα τα ταμειακά αποθέματα, θα παίξει ρόλο και στις αποφάσεις που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο των ελαφρύνσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός, που έμεινε στο συρτάρι και αναμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να ξαναβγεί, περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες:

  • μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εφάπαξ ή σε δόσεις,
  • μείωση εισφορών επιχειρήσεων- εργαζομένων κατά τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2021
  • μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τελικά κατάργηση της
  • σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος
  • περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι - Ραγδαίες εξελίξεις: Δύο μαυροφορεμένες, νέες μαρτυρίες και βίντεο-ντοκουμέντα

Σχετικές ειδήσεις