Κορονοϊός: «Καθίζηση» στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές προκαλεί η πανδημία
Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Μεγάλο έλλειμμα στον ΕΦΚΑ και καθυστέρηση στην εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, για τις αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και στην καταβολή των σχετικών αναδρομικών, προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 10% και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3%, το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να αγγίξει το 1,4 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας της ανεργίας και της μερικής ή της εκ περιτροπής απασχόλησης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 10% του συνόλου της απασχόλησης) στο 20% (μέσος όρος ευρωζώνης), συνεπάγεται συνολικά ετήσια απώλεια εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της τάξεως των 530 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα σοβαρά οργανωτικά προβλήματα που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ, έρχεται να προστεθεί και η υπολειτουργία του λόγω της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να παραβλεφθεί ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα των εκκρεμών συντάξεων, σε σημείο να καταγράφονται ασφαλισμένοι με προβλήματα υγείας οι οποίοι πεθαίνουν περιμένοντας να πάρουν τη σύνταξή τους.
Μάλιστα, οι εκκρεμότητες στην έκδοση των συντάξεων διογκώνονται. Για μεν τις κύριες συντάξεις οι εκκρεμείς ανέρχονται σε 165.000, για δε τις επικουρικές σε 88.000. Παράλληλα, εκκρεμούν από την περίοδο 2012-2016 αποφάσεις για τη διαδοχική ασφάλιση που είχαν 7.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και των οποίων τα ποσά έχουν υπολογιστεί με μικρότερο ασφαλιστικό βίο.
Σήμερα, είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ο χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων φτάνει και τα τρία έτη, ενώ σε ορισμένα επικουρικά ταμεία, όπως για παράδειγμα το πρώην ΤΕΑΥΕΚ (επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων που συγχωνεύθηκε στο ΕΤΕΑΕΠ), ο χρόνος αναμονής φτάνει και τα πέντε έτη.
Πηγή: CNN Greece
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θέμα χρόνου ένα νέο κύμα πανδημίας και νέο lockdown