ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr: «Η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους - Ποιοι είναι οι αδικημένοι»

Μεγάλες αλλαγές θα φέρει στα εργασιακά  η μετά κορονοϊού εποχή - Μετά την ανακοίνωση του πακέτου 24.000.000.000 ευρώ από τον Πρωθυπουργό για την οικονομία, χιλιάδες εργαζόμενοι ανησυχούν για τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας.

«Η επιλογή της κυβέρνησης στο κομμάτι της στήριξης της εργασίας είναι προφανής. Στηρίζονται κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις, αφού δεν ακούστηκε τίποτα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Βεβαίως οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πολλούς εργαζόμενους και μία ενδεχόμενη χρεωκοπία τους ή η μη στήριξή τους θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε απολύσεις, παρόλα αυτά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αφήνουν πολλούς επαγγελματίες εκτός πλαισίου προστασίας» είπε ο κ. Αναστασόπουλος.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές (για Μάιο και Ιούνιο) καθώς και όσες ανήκουν στους κλάδους του τουρισμου, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού (Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο) έχουν δικαιωμα να βαλουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας στο 100 % των εργαζομένων τους ενώ παράλληλα θα τρέχει ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης "συν- εργασία" (για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο).

Πώς λειτουργεί η "συν-εργασία"


Οι επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μπορούν να ευεργετηθούν με τον εξής τρόπο. Ο εργοδότης θα μειώνει τον χρόνο εργασίας του εργαζομένου στο 50%, θα πληρώνει το 50 % του μισθού του εργαζομενου ενώ το δημόσιο θα αναπληρώνει από το άλλο μισό το 60%.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση αποδοχών περίπου 20 % για τον κάθε εργαζόμενο αφού αν για παράδειγμα ο μισθός είναι 1.000 ευρώ ο εργαζόμενος θα λάβει 500 ευρώ από τον εργοδότη και άλλα 300 ευρώ από το κράτος. Θα έχει επομένως απώλεια 200 ευρώ το μήνα»ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.


Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση ενισχύεται σημαντικά αφού δεν θα διακόπτει την λειτουργία της και θα απασχολεί για όσο χρόνο χρειάζεται τον εργαζόμενο. Εννοείται πως όταν μια επιχείρηση μπαίνει στο καθεστώς αυτό δεν μπορεί να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας ούτε να μεταβάλει τους όρους των συμβάσεων.


«Αν υποθέσουμε όμως ότι οι επιχειρήσεις αυτές μετά τον Σεπτέμβριο λειτουργήσουν κανονικά και επιτραπεί η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, οι μισθοί θα επανέλθουν στα προ - κορονοϊού επίπεδα ή θα αναμορφωθούν πλέον με αυτόν τον τρόπο προς τα κάτω αφού ενδεχομένως η εναλλακτική που θα δίνουν στον εργαζόμενο θα είναι η απόλυση;» διερωτάται ο δικηγόρος.

Να αναφέρουμε ότι προβλέπεται ρητά και παράταση του μηχανισμού συν- εργασία και για χρονικό διάστημα μετά το τέλος Σεπτέμβρη.


«Στα παραπάνω ερωτήματα η απάντηση νομίζω είναι απλή» είπε ο κ. Αναστασόπουλος και εξήγησε «πολλές επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν τουλάχιστον για την καλοκαιρινή περίοδο αφού δίνεται η δυνατότητα της αναστολής με το δημόσιο να αποζημιώνει τους εργαζόμενους με 532 ευρώ το μήνα». Οι υπόλοιποι θα πάνε στην εκ περιτροπής εργασία, όπως προανέφερα, με μισά μεροκάματα και επιδότηση και μετά το τέλος του Σεπτέμβρη και εφόσον οι εισπράξεις δεν είναι καλές και το οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων αυξηθεί σημαντικά τότε το νέο εργασιακό τοπίο προβλέπεται να είναι άγριο και μάλιστα χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κρατικής παρέμβασης αφού σε πολλές περιπτώσεις θα κρίνεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης - εργοδότη.

Και το κρίσιμο ερώτημα που αφορά εργοδότες και εργαζομένους είναι το εξής:

«Όλες οι άλλες υποχρεώσεις όπως ενοίκια, δάνεια, ΔΕΚΟ, φόροι κλπ θα αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω ή θα ζήσουμε ξανά το "όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε";» κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άδεια ειδικού σκοπού: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για την ετήσια άδεια

Σχετικές ειδήσεις