Φοροελαφρύνσεις του κορονοϊού που θα μείνουν και μετά την πανδημία - Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Στην παρούσα φάση το μόνο σίγουρο είναι πως στην κυβέρνηση έχουν δύο ορόσημα. Το πρώτο τοποθετείται περί τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν και θα έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που θα ενταχθούν στο δεύτερο, περισσότερο αναπτυξιακό πακέτο και το δεύτερο ορόσημο τοποθετείται στο τέλος της χρονιάς όταν και θα έχει διαφανεί πλέον η πορεία της οικονομίας μετά τις παρεμβάσεις.
Με αυτό το δεδομένο θα υπάρχει και το δημοσιονομικό αποτύπωμα προκειμένου να αποφασιστεί ποια από τα μέτρα που ελήφθησαν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Οι παρεμβάσεις θα κινούνται προς την κατεύθυνση μείωσης των φόρων. Και πιο συγκεκριμένα:
- Μονιμοποίηση μέτρων που ελήφθησαν λόγω κορονοϊού
- Επαναφορά σχεδιασμού φοροελαφρύνσεων οι οποίες ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας
Στην πρώτη κατηγορία βρίσκεται ο μειωμένος ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αφορά του κλάδους εστίασης, μεταφορών και τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια να διατηρηθεί και μετά τον Οκτώβριο.
Στις σκέψεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα ροφήματα που σερβίρονται στις επιχειρήσεις εστίασης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνει ότι «όλες οι κινήσεις τελούν υπό την αίρεση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα έχει η χώρα το 2021 τα οποία θα είναι πιο περιορισμένα από ό,τι φέτος».
Σύμφωνα τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο για τις μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα περιλαμβάνει
Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβαρύνει σήμερα τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2%και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Η επέλαση της πανδημίας ανέτρεψε τον σχεδιασμό και η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ενεργοποιηθεί από το επόμενο έτος. Ένα από τα σενάρια που είχε βρεθεί στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου για τη μείωση της εισφοράς προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 στα 20.000 ευρώ και τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατά ποσοστά 12,5 % -20%.
Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει πως για φέτος οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% τις οποίες είχε ο ίδιος εξαγγείλει, δεν θα υλοποιηθούν ενώ στον πάγο μέχρι τις αρχές του 2021 έχει μπει επίσης και το σχέδιο προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.
Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σε πρώτη φάση το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται να μειωθεί κατά 20% έως 30%.
Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών από 24% που ισχύει σήμερα θα μειωθεί στο 20% για τα κέρδη του 2021.
Νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών. Μια νέα βεντάλια ρυθμίσεων, με το σπάσιμο της πληρωμής φόρων σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις και έκτακτες διευκολύνσεις για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τον Μάρτιο όταν η αγορά μπήκε σε καραντίνα σχεδιάζει να ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο μπροστά στο κίνδυνο νέας έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δένδιας για Έβρο: Υπήρξε τουρκική κινητικότητα - Ανοησία τα περί κατάληψης εδάφους