Νέες πιέσεις της G20 στην Ευρώπη για την κρίση χρέους

Περαιτέρω κινήσεις για την κρίση χρέους θα ζητήσει από την Ευρώπη η G20, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των κρατών-μελών στο Μεξικό.

«Αναγνωρίζονται τα μέτρα που έλαβε η Ευρώπη. Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο πως πρέπει να γίνουν περισσότερα», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών του Μεξικού, Χεράρδο Ροδρίγκες.

Επίσης, η G20 συνέχισε τη διαπραγμάτευση για την ενίσχυση των κονδυλίων του ΔΝΤ, ώστε να έχει διαθέσιμα 600 δισ. δολάρια.

Ο Ροδρίγκες σημείωσε ότι παρότι δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο ενίσχυσης του ΔΝΤ, οι συζητήσεις αποτέλεσαν «καλό σημείο εκκίνησης», και προσέθεσε ότι υπάρχει για διάλογο με όλες τις χώρες «Ευρωπαϊκές, μη Ευρωπαϊκές, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Βραζιλία».

Η συνεδρίαση της G20 ήταν η πρώτη από τότε που ανέλαβε το Μεξικό την προεδρία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, οι μετέχοντες στις συνομιλίες έδωσαν έμφαση στην ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων από την Ευρώπη κατεπειγόντως, ενώ συμφώνησαν ότι το ΔΝΤ θα διερευνήσει τις προθέσεις των κρατών-μελών του για το ύψος των κεφαλαίων που προτίθενται να εισφέρουν.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι διαμορφώνεται μια «ευρεία συμφωνία», ότι η αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει με τη σύναψη διμερών δανείων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες (Καναδάς, Ιαπωνία), υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να «βοηθήσει τον εαυτό της».

Σύμφωνα με τον Ροδρίγκες, στόχος της G20 είναι η διαμόρφωση σχεδίου «τους επόμενους μήνες».