ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μακριδάκη στο Newsbomb.gr για τις φορολογικές δηλώσεις 2020:«Πόσο φόρο θα πληρώσουμε φέτος»

Η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για το 2020 (εισοδήματα του 2019) έχει ξεκινήσει. 

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την φοροτεχνικό Φιλοθέη Μακριδάκη για να με ενημερώσει για την «λυπητερή» που θα πρέπει να πληρώσουμε φέτος.

«O φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων υπολογίζεται με ενιαία κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα» είπε η κυρία Μακριδάκη και μας αναλύει τις κλίμακες:

  • Tα πρώτα 20.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος φορολογούνται με 22%
  • Tα επόμενα 10.000 ευρώ (το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ) με 29%,
  • Tα επόμενα 10.000 ευρώ (το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ) με 37%
  • Tο υπερβάλλον ποσό (το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 40.001 ευρώ) με 45%.

Με την ίδια κλίμακα, αλλά αυτοτελώς, φορολογούνται τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.

Έκπτωση φόρου

«Η έκπτωση φόρου κατοχυρώνεται πλέον μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί και δηλωθεί δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους 10% - 18,75% επί του ετησίου φορολογητέου εισοδήματος» ανέφερε η φοροτεχνικός.

Ωστόσο, οι φόροι που θα κληθούμε να πληρώσουμε είναι αποτέλεσμα των πραγματικών εισοδημάτων που θα δηλώσουμε ή των τεκμηρίων μας.

«Όποιο από αυτά τα ποσά είναι το μεγαλύτερο (πραγματικό εισόδημα ή τεκμήρια ) , πάνω σε αυτό θα υπολογιστεί και ο φόρος μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η φοροτεχνικός.

Έτσι «αν το πραγματικό εισόδημά μας, την προηγούμενη χρονιά, είναι μεγαλύτερο από τα τεκμήρια που έχουμε , θα φορολογηθούμε στα τεκμήρια. Αν τα τεκμήρια είναι μεγαλύτερα από το πραγματικό εισόδημα, τότε θα φορολογηθούμε με βάση τα τεκμήρια» εξηγεί η φοροτεχνικός και συμπληρώνει «ως πραγματικό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη αυτό το οποίο λάβαμε κατά το αμέσως προηγούμενο έτος υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Δηλαδή, το 2020 υποβάλουμε φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που εισπράξαμε από 1/1/2019 έως και 31/12/2019» διευκρίνισε η κυρία Μαριδάκη.

Η οικονομική αρχή προκειμένου να προσδιορίσει τα τεκμήρια που μας βαρύνουν ξεκινάει από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, όπως το ονομάζει, το οποίο είναι στο ύψος των 3.000 ευρώ για την ή τον άγαμο και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης , εννοείτε ταυτόχρονα και για τους δύο 5.000.

«Αυτό το ποσό των 5.000 ευρώ, επιμερίζεται ανάλογα στο ζευγάρι και όχι αναγκαστικά κατά ½ στον καθένα. Έτσι αν τα εισοδήματα αρκούν για να καλύψουν τα τεκμήρια του ενός συζύγου, υπάρχει περίπτωση να μοιραστεί το ποσό σε 3000 ευρώ στον ένα και 2000 ευρώ στον άλλο. Δηλαδή ο ένας σύζυγος μπορεί να καλύψει τα τεκμήρια του άλλου συζύγου. Έτσι το μέρος της συζυγίας που έχει τεκμήρια αλλά δεν μπορεί να επικαλεστεί εισοδήματα δικά του για να δικαιολογήσει , μπορεί να επικαλεστεί εισοδήματα του άλλου συζύγου και να μην φορολογηθεί» επισημαίνει η κυρία Μακριδάκη.

Το πρώτο και βασικό τεκμήριο είναι αυτό της κατοικίας. Η κατοικία που έχει κανείς και συντηρεί έχει τεκμήριο.

«Το τεκμήριο της κατοικία υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά, την παλαιότητα του κτηρίου, το χρονικό διάστημα που την έχουμε στην κατοχή μας και κατοικούμε και την τιμή ζώνης αυτής. Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ένα τεκμήριο το οποίο βαρύνει τον φορολογούμενο» είπε η κυρία Μακριδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως «ακόμα και τα σπίτια που νοικιάζουν οι γονείς για τα παιδιά που σπουδάζουν αποτελούν τεκμήριο» είπε η φοροτεχνικός.

Το τεκμήριο για τις ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:

  • έως και 80 τμ κύριοι χώροι, είναι 40 ευρώ ανά τμ
  • από 81 τμ μέχρι και 120 τμ. κύριοι χώροι, είναι 65 ευρώ ανά τμ
  • από 121 τμ μέχρι και 200 τμ. κύριοι χώροι, είναι 110 ευρώ ανά τμ
  • από 201 τμ μέχρι και 300 τμ. κύριοι χώροι, είναι 200 ευρώ ανά τμ
  • από 301 τμ και άνω κύριοι χώροι, είναι 400 ευρώ ανά τμ

Αναφορικά με τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, η κυρία Μακριδάκη είπε πως «ισχύει η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης , που είναι 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου που έχουμε στην κατοχή μας» και πρόσθεσε πως «όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τμ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ. Για τις μονοκατοικίες, όλα τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη με αύξηση κατά 20%. Επίσης για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%».

Το δεύτερο σημαντικό τεκμήριο το οποίο μας βαρύνει είναι η ύπαρξη αυτοκινήτου, το αυτοκίνητο λοιπόν έχει τεκμήριο.

«Το μέγεθος αυτού του τεκμηρίου εξαρτάται από τα κυβικά του αυτοκινήτου , από την παλαιότητά του , από το χρονικό διάστημα που το έχουμε στην κατοχή μας» » είπε η κυρία Μακριδάκη.

Στα επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. το τεκμήριο διαβίωσης ορίζεται ως ακολούθως :

  • Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε., είναι 4.000 ευρώ.
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Η κυρία Μακριδάκη μας έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα

Έστω ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών, που αγοράστηκε το 2002 και ο φορολογούμενος το είχε σε αποκλειστική κατοχή, δηλαδή έχει πλήρη κυριότητα 100%, το αμάξι αυτό έχει τεκμήριο 2.600 ευρώ .

Επίσης τεκμήριο αποτελούν τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν ετησίως σε ιδιωτικά σχολεία βασικής και μέσης εκπαίδευσης. Καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους αλλά και λοιπό προσωπικό.

Τεκμήριο αποτελούν και οι δαπάνες που πιθανόν να έχουμε καταβάλει για την αποπεράτωση μιας οικοδομής, για την αγορά ακινήτων, για την αγορά μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αυτοκινήτων, δικύκλων, τρικύκλων, σκαφών ή πλοίων αναψυχής.

Επίσης , τεκμήριο αποτελούν όσα χρήματα δαπανήθηκαν για την αγορά κινητών αντικειμένων καθαρής αξίας άνω των 8.130 ευρώ ή 10.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ για απόκτηση έργων τέχνης, κοσμημάτων, επίπλων κ.λπ.

«Προσοχή μεγάλη λοιπόν στα τεκμήρια, και στον τρόπο υπολογισμού τους για να μην πληρώσουμε άδικους μεγάλους φόρους» τόνισε η φοροτεχνικός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέο επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Πώς και πότε θα το λάβουν

Σχετικές ειδήσεις