Παζάρι για το «κούρεμα του αιώνα»
Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), διέψευσε το Σάββατο ότι σταμάτησαν αιφνιδιαστικά οι συζητήσεις για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους.
Με αυτό τον τρόπο φρόντισε να ρίξει τους τόνους μετά την αναχώρηση του επικεφαλής τους Τσαρλς Νταλλάρα για το Παρίσι, κίνηση που δημιούργησε ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Σε σχετική του ανακοίνωση το Ινστιτούτο μάλιστα ανέφερε πως η αναχώρηση του προέδρου του ήταν προγραμματισμένη και όχι αιφνιδιαστική.
Ο Νταλάρα και ο συνάδελφός του Ζαν Λεμιέρ, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της τράπεζας BNP Paribas, αναχώρησαν χθες από την Αθήνα καθώς είχαν "ανειλημμένες προσωπικές υποχρεώσεις", όπως δήλωσε σε διεθνή πρακτορεία ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκ Βόγκελ, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που ήθελαν τους δύο άνδρες να αναχωρούν αιφνιδιαστικά και τις συνομιλίες να σταματούν.
Παρά την αναχώρηση του Νταλάρα και του Λεμιέρ, ο Βογκλ υπογράμμισε ότι "οι συζητήσεις συνεχίζονται", καθώς "μία ομάδα ειδικών που εκπροσωπεί την διευθύνουσα επιτροπή παραμένει στην Αθήνα και θα συνεχίσει να εργάζεται με κυβερνητικούς αξιωματούχους για πολλά θέματα του PSI".
Ζητούμενο το επιτόκιο
Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. "Το θέμα είναι πολύπλοκο. Πλησιάζουμε στο θέμα των επιτοκίων αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά μας", ανέφερε πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις στο πρακτορείο Reuters.
Παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι, έως την Παρασκευή το μεσημέρι συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%.
Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.
Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ", και κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων, έστω και οριακά, κάτω του 4%.
Με το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται να συντάσσεται και το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, εάν δεν μειωθεί δραστικά το επιτόκιο το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.
Επίσης το ΔΝΤ φέρεται να υποστηρίζει πως αν το επιτόκιο δεν διαμορφωθεί μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 3% , τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 20 δις. ευρώ από τα 130 δις. ευρώ που συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου.
Έτσι οι τελικές επίσημες ανακοινώσεις παίρνουν παράταση με το Παζάρι να συνεχίζεται σε Αθήνα, Παρίσι, Βερολίνο και Ουάσιγκτον.
Όλα τα βλέμματα στο Eurogroup
To «κούρεμα» του χρέους θα απασχολήσει το αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες, το οποίο και συνεδριάζει στις 15:30 ώρα Ελλάδος.
Εκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και να παρουσιάσει ορισμένα σημεία της προς ολοκλήρωση συμφωνίας.
Πλέον η καθοριστική ημερομηνία είναι αυτή της 30ής Ιανουαρίου, στην Σύνοδο Κορυφής, στην οποία αναμένεται να παρουσιαστεί η τελική πρόταση για το PSI.