Νέα εμπλοκή στο «και '5» στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προβάλλεται η απαίτηση για τη σύνταξη νέας μελέτης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καθορισθεί η τελική στάση του Ταμείου αναφορικά με το επιτόκιο, με το οποίο θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων.
Στο ΔΣ του ΔΝΤ, τις τελευταίες ώρες, έχει ξεσπάσει ένα είδος «εμφυλίου», με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και τη Ρωσία, να υποστηρίζουν ότι «δεν είναι δυνατόν να δοθούν φτηνά λεφτά στην πλούσια Ευρώπη για να ξεπεράσει τα προβλήματα της» κι από την άλλη πλευρά, τις ΗΠΑ, την Κίνα και κάποια άλλα μόνιμα μέλη να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η διευθύντρια του Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και μάλιστα φέρεται να έχει ενημερώσει επ' αυτού τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ στις τελευταίες συναντήσεις τους.
Κι ήταν αυτή η στάση του ΔΝΤ που τορπίλισε την Παρασκευή τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του IIF.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως το Βερολίνο μάλλον συντάσσεται με την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί χρήμα με επιτόκιο κάτω από το 3%, όπως επιμένουν οι «σκληροί» του Ταμείου, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι συζητήσεις να έχουν «κολλήσει».
Υπάρχει ενδεχόμενο να …ξεκολλήσουν;
Υπό τις παρούσες συνθήκες μάλλον όχι, καθώς η γερμανική πλευρά όχι μόνο δεν φαίνεται να κάνει πίσω για το επιτόκιο, αλλά και να βάζει προς συζήτηση το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου «κουρέματος», της τάξης του 80%, για το ελληνικό χρέος, το οποίο οι πιστωτές της χώρας εννοείται πως δεν συζητούν καν.