ΥΠΟΙΚ: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις
Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική του έκθεση, «έρχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό το οποίο υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δραστηριοποίησης καθώς ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι η πρόσβαση τους στον τραπεζικό δανεισμό. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει βασιστεί στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για την Παροχή Μικροπιστώσεων (ECoCG) και παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ»,
Απευθύνεται:
- στις πολύ μικρές επιχειρήσεις
- στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων
- στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα
- σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στο χώρο εργασίας καθώς
- σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, που αμφότεροι είναι αποκλεισμένοι από τη συνήθη τραπεζική χρηματοδότηση, ιδίως λόγω αδυναμίας παροχής των εξασφαλίσεων που απαιτεί η τραπεζική ενωσιακή νομοθεσία.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει, ήδη, ενδιαφέρον από αρκετές εταιρείες για τέτοιου είδους ιδρύματα και θα υπάρξει πολύ ανταγωνιστική αγορά.
«Ο θεσμός των μικροπιστώσεων υπάρχει και σε άλλες χώρες, αλλά δεν είχε έρθει στην Ελλάδα. Ο προκάτοχός μου, ο Γιάννης Δραγασάκης, είχε ξεκινήσει τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου, είχε μείνει σοβαρή εκκρεμότητα για το μοντέλο εποπτείας της αγοράς, είχαμε διαπραγματεύσεις με την ΤτΕ, και χθες Παρασκευή υπογράψαμε το νομοσχέδιο με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να ιδρύονται εταιρείες που θα δανείζουν τους υποψηφίους δανειολήπτες από το μετοχικό τους κεφάλαιο, τα χρήματα δεν είναι από καταθέσεις, αλλά από χρήματα του ιδιώτη επιχειρηματία, και γι' αυτό τον λόγο δεν έχουν τραπεζικά κριτήρια, απαγορεύεται να έχουν εξασφαλίσεις δίνονται από τον ιδιώτη σε ιδιώτη έναντι τόκου», πρόσθεσε.
Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ακόμη ότι «ο θεσμός αντικαθιστά τη μάστιγα της τοκογλυφίας με θεσμικό τρόπο, πολύ λογικότερα επιτόκια και καθαρές συναλλαγές. Έτσι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν πολύ γρήγορα να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει τραπεζικός δανεισμός. Ο τόκος θα είναι σε λογικά επίπεδα και θα είναι ελεγχόμενος από το κράτος».
Προανήγγειλε, επίσης, ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τις επιταγές για τον τουρισμό και τα εποχικά καταστήματα ενώ για τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα πάρουν πίσω ένα μέρος της απώλειάς τους από το κράτος λόγω του κορονοϊού.
Όσον αφορά την πλατφόρμα που ανοίγει από τη Δευτέρα (15/06) για το δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσα από τον οποίο θα διατεθούν 1,4 δισ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για διευρυμένα κριτήρια στους δικαιούχους και υπενθύμισε ότι στον πρώτο κύκλο πήραν χρήματα 56.000 επιχειρήσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι στον δεύτερο κύκλο με το διατιθέμενο ποσό να είναι μεγαλύτερο.
Όσον αφορά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή, ότι όσοι πολίτες αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση του φόρου εισοδήματος σε ποσοστό 2% ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε: «όχι μόνο επαναφέραμε αυτό που καταργήθηκε, αλλά το αυξήσαμε κιόλας από το 1,5% στο 2%».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Βιτριόλι: Αυτά είναι τα μηνύματα της Ιωάννας με την 35χρονη στο Faceboοk