ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ NEWSBOMB.GR

Φορολογικές δηλώσεις - Μακριδάκη: Πώς θα γλιτώσετε «τσουχτερά» πρόστιμα

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις- Πρόστιμα για όσους δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα την τροποποιητική .

Διαθέσιμη στους φορολογουμένους είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2019.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την φοροτεχνικό Φιλοθέη Μακριδάκη για να μας ενημερώσει για το πώς θα γλιτώσουμε τα πρόστιμα για τυχόν λάθη στις φορολογικές δηλώσεις.

Όπως επισημαίνει η κυρία Μακριδάκη «αν ο φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική, έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Εάν όμως το φυσικό πρόσωπο δεν υποβάλει εμπρόθεσμα την τροποποιητική (έως 29 Ιουλίου) θα πληρώσει το πρόστιμο των 100 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ξεκίνησε. Τι σημαίνει όμως αυτό μας εξηγεί η φοροτεχνικός «οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν αλλαγές στην φορολογική τους δήλωση, δίχως το πρόστιμο των 100 ευρώ». Όπως τόνισε η κυρία Μακριδάκη «και οι αλλαγές αυτές έχουν περιορισμό ημερομηνίας. Οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να κατατεθούν δίχως να επιβληθεί το πρόστιμο του εκπρόθεσμου μόνο έως τη λήξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων» είπε.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα / πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για τα οικονομικά έτη 2003 και μετά.

Όπως επισημαίνει η κυρία Μακριδάκη «Οι εμπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται μέχρι και τις 30-06-2020. Οι εκπρόθεσμες αρχικές ή οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Με τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και τις 29 Ιουλίου εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό. Το νέο εκκαθαριστικό είναι σε αντικατάσταση του προηγούμενου.

Η κυρία Μακριδάκη ανέφερε επίσης πως μετά το πέρας των φορολογικών δηλώσεων, εάν υπάρξει αναγκαιότητα κάποιον αλλαγών, χωρίς πρόστιμο, γίνονται μόνο οι κάτωθι:

  • Εάν η μεταβολή οφείλεται σε καθυστέρηση βεβαιώσεων αποδοχών του φορέα.
  • Εάν απαιτείται αλλαγή σε στοιχεία προστατευόμενου μέλους.
  • Αν πρέπει να μεταβληθεί ΑΜΚΑ.
  • Εάν υπάρξει πρόβλημα στην ενημέρωση των τόπων από την πηγή.
  • Μεταβολή οικογενειακής κατάστασης , όπως διαγραφή συζύγου ύστερα από διαζύγιο.
  • Η μεταβολή της φιλοξενίας.

** ΠΡΟΣΟΧΗ

γενικά δεκτές μεταβολές που δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα του φόρου, και αν το αλλάζουν δεν οφείλεται η μεταβολή σε παράληψη του φορολογούμενου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικός τουρισμός 2020: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων - Τι πρέπει να ξέρετε