Οι νάρκες των hedge funds στην Ελλάδα και το σχέδιο εξολόθρευσής τους
Όπως πληροφορούνται στελέχη εγχώριων τραπεζών, τα οποία έρχονται σε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, η απόφαση να προσβάλλουν δικαστικά την απόφαση της Αθήνας να θεσμοθετήσει και να ενεργοποιήσει τα CAC’s , θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Μάλιστα, οι κινήσεις που ετοιμάζουν, μπορεί να έχουν και προληπτικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι μπορεί και να λάβουν χώρα πριν από τις 5 Μάρτιου.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν αναφέρεται τυχαία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, οι οποίες διέρρευσαν στα Μέσα, για τότε υπολογίζεται η ενεργοποίηση των ελληνικών CAC’s, με τη συμπαράσταση της Γερμανίας.
Όπερ σημαίνει ότι η νομική και κοινοβουλευτική τους θεσμοθέτηση θα πρέπει να τοποθετείται χρονικά κάποια στιγμή μέσα στον Φεβρουάριο κι αφού προηγουμένως κλείσει το PSI.
Κατά συνέπεια, εκεί λίγο πριν ή λίγο μετά τις 13 Φεβρουαρίου.
Γιατί αν δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, απλώς, δεν θα υπάρχει λόγος να προχωρήσει και η νομοθέτηση τους. Ως γνωστόν, για να υπάρχει «αντικείμενο» ως προς τα CAC’s θα πρέπει να έχουν δηλώσει κατ αρχήν πρόθεση συμμετοχής στη διαδικασία ομολογιούχοι που αντιπροσωπεύουν το 75% του ελληνικού ιδιωτικού χρέους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, επειδή υπάρχει μια γενικότερη απροθυμία, τελικώς, θα επιστρατευθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα κληθεί να «κουρέψει» και αυτή τα δικά της ομόλογα, το ύψος των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 40 δισ. ευρώ.
Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί στην πράξη και τα CAC’s έχουν ενεργοποιηθεί, τότε τα hedge funds θα πρέπει να ακολουθήσουν, θέλουν – δεν θέλουν.
Κι αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν οι διαχειριστές τους και γι' αυτό μελετούν ακόμα και το ενδεχόμενο να κινηθούν προληπτικά.