Το θρίλερ που «παίζεται» στα τραπεζικά επιτελεία
Μολονότι επισήμως στοιχεία για το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης δεν έχουν δοθεί, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι «έχει βρεθεί και τράπεζα, με άνοιγμα 3 δισ. ευρώ, ως προς το ύψος των επισφαλειών της».
Οπότε αντίστοιχες θα πρέπει να είναι και οι προβλέψεις που θα πρέπει να κάνει, για να καλυφθεί. Μόνο που για να βρεθούν σήμερα 3 δισ. ευρώ, για να καλυφθεί μια από τις «μαύρες τρύπες» ενός τραπεζικού ισολογισμού, δεν είναι ακριβώς και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο.
Το ίδιο εν πολλοίς ισχύει και με τις περιπτώσεις άλλων τραπεζών, που βρέθηκαν με ανοίγματα της τάξης των 2 ή και 1,5 δισ. ευρώ.
Τα ποσά θεωρούνται και είναι πολύ μεγάλα, από τη στιγμή που αφορούν μόνο στις επισφάλειες, χωρίς να συνυπολογισθούν οι άλλες «υποχρεώσεις» σε κεφαλαιακό επίπεδο.
«Από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά;» είναι το κυρίαρχο ερώτημα των τελευταίων ημερών, στα τραπεζικά επιτελεία και προς το παρόν, πειστική απάντηση δεν έχει δοθεί.
Για τον σκοπό αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδας, προχωρά στην πρόσληψη έτερου συμβούλου, της Bain & Company, η οποία ως αντικείμενο της θα έχει να παρουσιάσει σε κάθε μια τράπεζα ξεχωριστά κι αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περίπτωσης, τις εναλλακτικές λύσεις που έχει.
Αν και τα περιθώρια που υπάρχουν δεν είναι και τόσο μεγάλα.
Το πιθανότερο είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και οι λεγόμενες μεγάλες, θα καταλήξουν για βοήθεια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το θέμα είναι με τι όρους.
Γιατί αν εφαρμοσθεί κατά γράμμα ο νόμος, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα αποφύγουν τελικώς την …κρατικοποίηση.