Έκθεση-καταπέλτης του ΙΟΒΕ κατά του Τόμσεν
Έντονες αμφιβολίες για το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα διατυπώνει σε έκθεσή του το ΙΟΒΕ.
«Είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Κάποιο θεμελιακό λάθος υπάρχει, που οδηγεί σε αποτελέσματα αντίθετα των επιδιωκόμενων», τονίζει ο ΙΟΒΕ, που επιχειρεί να διαπιστώσει γιατί το μνημόνιο απέτυχε.
Παρά τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, το 2011 η ύφεση ξεπέρασε το 6% , ενώ το 2012 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3%. Την ίδια ώρα, η ανεργία καταγράφει καθημερινά νέα αρνητικά ρεκόρ.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, αν εφαρμοστεί η μείωση μισθών, χωρίς να προηγηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντος, η ανεργία θα αυξηθεί και οι τιμές θα πάρουν την ανιούσα, σε αντίθεση με το ύψος των αμοιβών. Όπως αναφέρει η έκθεση, το ΙΟΒΕ αγνοήθηκε όταν προειδοποίησε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα κριθεί από τη χρονική αλληλουχία με την οποία λαμβάνονται. Τα μέτρα εφαρμόστηκαν ανάποδα και απέτυχαν.
Γιατί απέτυχε το μνημόνιο
Ο συντάκτης της έκθεσης και επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ, Ν. Ζόνζηλος, διαπιστώνει και τις βασικές αιτίες για τις οποίες το πρόγραμμα, στο οποίο η τρόικα επιμένει, εκτροχιάστηκε.
1.Το έλλειμμα αξιοπιστίας.
Οι διαρκείς υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την άνοδο του ΑΕΠ και η μετάθεση της ανάκαμψης σε μελλοντικά τρίμηνα, ταυτόχρονα με τις αποκλίσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έχουν επιφέρει ρωγμή στην αξιοπιστία του προγράμματος προσαρμογής.
2.Η εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων κι όχι συνολικού πακέτου διαρθρωτικών αλλαγών
3.Το έλλειμμα αισιοδοξίας.
Παρά τη βαθειά και παρατεταμένη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, τα αποτελέσματα και οι προοπτικές ανάπτυξης δεν είναι ορατές.
«Η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πάρει έγκαιρα αποφάσεις, ομάδες συμφερόντων με τους αρχηγούς τους που αντιδρούν σε κάθε αλλαγή αλλά και τεχνοκράτες με κάποιες εμμονές αλλά και λάθη στη διάγνωση, χάραξη και εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, οδήγησαν τη χώρα στο όριο.
Ένας τρόπος υπάρχει, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδίως αυτές που ενισχύουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντος και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα», καταλήγει η έκθεση.