Οι 5+1 αλλαγές στους φόρους

Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για ακίνητα, ΦΠΑ, φοροαπαλλαγές – Οι απαιτήσεις της τρόικας

Ημέρα έναρξης του κρίσιμού διαλόγου για τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο ήταν η σημερινή.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τους εκπρόσωπους της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση και του ΛΑΟΣ, Αλέκο Χρυσανθακόπουλο και συζήτησαν τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου.

Στην οδό Νίκης υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας στην κατεύθυνση της απλοποίησής του και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δύο βασικά ζητήματα

Σχετικά με τις αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο την κυβέρνηση φέρεται να απασχολούν δύο βασικά ζητήματα.

Πρώτον στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια να δρομολογηθούν αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, με στόχο να διορθωθούν οι πολλές αδικίες με το τέλος ακινήτων.

Δεύτερον να υπάρξει μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, στην κατεύθυνση του να τονωθεί η ζήτηση στην αγορά.

Σε ότι αφορά στη φορολογία των ακινήτων, σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν τη θέσπιση ενός μόνο φόρου ακινήτων, ο οποίος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων.

Για τους συντελεστές του ΦΠΑ υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση του συντελεστή 23% και κατάργηση του 13%, με μεταφορά των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις αυτές, η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ θα ενίσχυε την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπλέον έσοδα που θα μπορούσαν να καλύψουν τις απώλειες από το μέτρο.

Υπό την έγκριση της τρόικας

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας, δεδομένου ότι η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την υπογραφή του μνημονίου.

Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει για παράδειγμα ότι ενδεχόμενη μείωση φόρου θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλο μέτρο με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Συνολικά στο τραπεζί του διαλόγου των τριών κομμάτων βρίσκονται:

1. Συντελεστές ΦΠΑ: Θα εξετασθεί η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ .

H Νέα Δημοκρατία προτείνει εδώ και καιρό τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.

2. Ένας φόρος στα ακίνητα: Το σχέδιο προβλέπει ενοποίηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ).

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η επιβολή μόνιμου φόρου και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.


3. Φορολογία Επιχειρήσεων: Τα κόμματα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που ανέρχεται στο 20%.

Η Ν.Δ. προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.

4. Αλλαγή στον τρόπο απόδοσης και είσπραξης του ΦΠΑ.


5. Φοροαπαλλαγές.

Προτείνεται η θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.

6. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου.