«Ή τώρα ή ποτέ» η πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο βασικός διαπραγματευτής των τραπεζών, έρχεται στην Αθήνα με μια πρόταση "take it or leave it".
Εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες, ο κ. Νταλλάρα θα προσφέρει ένα επιτόκιο λίγο κάτω από το 4%, πολύ κοντά δηλαδή στο στόχο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, που είναι το 3,5%.
Εφόσον αυτή η πληροφορία επαληθευτεί στην πράξη, τότε δεν αποκλείεται μέχρι και αύριο να ανακοινωθεί η συμφωνία για το ελληνικό PSI.
Κι αυτό γιατί η Αθήνα φέρεται να είναι εξουσιοδοτημένη από το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον να αποδεχθεί οτιδήποτε είναι κοντά σ' αυτό το ποσοστό.
Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν τόση η βεβαιότητα ότι θα βρεθεί κοινός τόπος, ώστε υποστήριζαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους –ο ίδιος ο κ. Λουκάς Παπαδήμος– ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας ακόμα και χωρίς την φυσική παρουσία του κ. Νταλλάρα εδώ.
Τελικώς, το γεγονός ότι επιστρέφει δείχνει πως, όντως, τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ.
Το πιθανότερο πάντως είναι πως η τελική συμφωνία, αν τελικώς επιτευχθεί, θα ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας.
Σε αντίθετη περίπτωση, αυτό θα σημαίνει ότι η εμπλοκή παραμένει και μοιάζει αγεφύρωτη.
Η πίεση των τελευταίων ωρών είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει πάντα και το τελεσίγραφο που έχει θέσει η ίδια η Ευρωζώνη στην Ελλάδα, ότι, δηλαδή, μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, «θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλα».
Όπερ σημαίνει να έχει κλείσει το PSI και παράλληλα να έχουν ολοκληρωθεί και οι συζητήσεις για το νέο πακέτο βοήθειας.
Κατά συνέπεια και η Ελλάδα με τη σειρά της θα πρέπει να έχει νομοθετήσει ό,τι της έχει ζητηθεί…