Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου που περιήλθε την Πέμπτη στην κατοχή του Reuters, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν τη Δευτέρα ότι, παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση, η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

"Τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη γίνει μεγάλα βήματα προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα και η δημοσιονομική εξυγίανση -- αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψουμε σε μεγαλύτερη διαρθρωτική ανάπτυξη και απασχόληση", θα αναφέρουν οι ηγέτες στα συμπεράσματά τους.

"Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν επαρκεί: θα πρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να διατηρήσουμε τα κοινωνικά μας μοντέλα και να διασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών μας", αναφέρει η ανακοίνωση.

Προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερη ανάπτυξη, οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην ευελιξία της αγοράς εργασίας, την αξιοποίηση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, θα ζητήσουν μεγαλύτερη πρόοδο στο συντονισμό των φορολογικών πολιτικών.

Η σύνοδος αναμένεται επίσης να συμφωνήσει στην νέα συνθήκη των 26 από τα 27 κράτη-μέλη, που στόχο έχει να υιοθετηθούν αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες, και να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες για το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας της ευρωζώνης, τον ESM.