Στο δρόμο της ανάπτυξης η Ιρλανδία
Κι ενώ η Πορτογαλία ακολουθεί τα χνάρια της Ελλάδας, το Δουβλίνο πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί στο μνημόνιο, έχοντας βέβαια μια διαφορετική αφετηρία απ' ότι οι δύο άλλες χώρες που προσέφυγαν στην τρόικα.
Τα θετικά αποτελέσματα αποτυπώθηκαν και στην ανταλλαγή κρατικού ομολόγου 11,8 δισ. ευρώ, με λήξη το 2014 με ομόλογο λήξης 2015 και επιτόκιο 4,9%.
Είναι η πρώτη φορά από το 2010 που το Δουβλίνο βγήκε στις αγορές μετά την προσφυγή στο μνημόνιο και την επιβολή σκληρής λιτότητας, που περιλαμβάνει περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων καθώς και συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών.
Βέβαια, το πρόβλημα της Ιρλανδίας δεν έγκειται στο δημόσιο τομέα, όπως στη χώρα μας και στην Πορτογαλία, αλλά στη «φούσκα» των τραπεζών και το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος.
Το 2011, η ιρλανδική οικονομία πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 1% και εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος. Τα επιτόκια δανεισμού έχουν υποχωρήσει στο 6%, έναντι 18 % το 2010.
Την ίδια ώρα, αμερικανικές εταιρείες προχώρησαν σε επενδύσεις στην Ιρλανδία, δημιουργώντας πάνω από 13.000 θέσεις εργασίας το 2011. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, η έξοδος της χώρας από το μηχανισμό στήριξης θα γίνει στα τέλη του 2013.