Κόκκινα δάνεια: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της νέας ρύθμισης

Ένας σημαντικός αριθμός από τους «κόκκινους» δανειολήπτες έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, άλλοι περιμένουν να συζητηθεί η αίτηση τους για να υπαχθούν οριστικά στο νόμο, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται, και με παράταση ακόμη 3 μηνών, η ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης ενυπόθηκων δανείων, ο γνωστός στους πολλούς ως πλαίσιο προστασίας κύριας κατοικίας.

Κόκκινα δάνεια: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της νέας ρύθμισης
4'

Νέα δεδομένα για τους δανειολήπτες. Η επίσπευση των αναγκαστικών μέτρων, ωστόσο, δεν αίρει τον κανόνα για τις τράπεζες που είναι η εξυγίανση μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω «γενναίων» ρυθμίσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, τράπεζες και Δημόσιο προβάλλουν τις δυνατότητες ευνοϊκών ρυθμίσεων οφειλών, με κρατική επιδότηση.

Έως 31 Ιουλίου 2020, όσοι δανειολήπτες πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος μπορούν να καταθέσουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της α΄κατοικίας.

Τι κερδίζει όποιος καταθέσει αίτηση - Ποια τα οφέλη;

  • Ο δανειολήπτης μπορεί να λάβει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως τα 25 χρόνια (ανάλογα την ηλικία του) και ενδεχομένως κούρεμα της οφειλής του αν ο λόγος υπόλοιπο οφειλής/ αξία ακινήτου είναι μεγαλύτερος από 1,2.
  • Παράλληλα όμως θα μπορεί να λάβει και επιδότηση της δόσης που θα προκύψει από το κράτος που για τα στεγαστικά κυμαίνεται από 20% έως 50% ανάλογα τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για τα επαγγελματικά δάνεια είναι σταθερή στο 30%.

Προστασία υπάρχει και για όσους καταφέρουν να καταθέσουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενώ πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι τον Αύγουστο υπάρχει «πάγωμα» δικαστικών και διαδικαστικών πράξεων. Έτσι, υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας της α΄κατοικίας τουλάχιστον μέχρι αρχές Σεπτέμβρη.

Γιατί κάποιος οφειλέτης να μην στραφεί/παραμείνει στον νόμο Κατσέλη από τη στιγμή που έχει να ρυθμίσει και οφειλές που δεν έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και δεν μπορούν να ρυθμιστούν με τον ν. 4605/2019.

O νόμος 4605 προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους οφειλέτες να ρυθμίσουν την οφειλή τους, λαμβάνοντας όχι μόνο «κούρεμα» αλλά και κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης.

Oι τράπεζες θεωρούν ότι μέσω του νόμου αυτού, πολλά δάνεια θα επανέλθουν σε ομαλή αποπληρωμή. Προκειμένου να μην είναι αντικίνητρο για την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ν. 4605/2019 η ύπαρξη οφειλών (από καταναλωτικά δάνεια) που δεν φέρουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να προσφέρουν ενιαία «κούρεμα» 80% στις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια μέχρι 50.000 ευρώ (πέραν του "κουρέματος" που θα προκύπτει από την πλατφόρμα για τα δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία).

Ο νόμος 4605 προσφέρει ρύθμιση του δανείου με μέσο «κούρεμα» 30% - 35% και κρατική επιδότηση της δόσης που κινείται από 20% έως 50%, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, και 30% ενιαία για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Ο νόμος 3869/2010 (Κατσέλη) προσφέρει περισσότερο χρόνο ασυλίας στον οφειλέτη. Ωστόσο, η ασυλία αυτή δεν απαλείφει την οφειλή, αφού αυτή παραμένει και επαυξάνεται με τόκους μέχρι να έρθει η ώρα της πληρωμής της βάσει της ρύθμισης που θα δώσει το δικαστήριο.

Επίσης, το δικαστήριο μπορεί να απορρίψει την αίτηση (τα στοιχεία δείχνουν ότι απορρίπτεται το 48% έως 53% των αιτήσεων). Αυτονόητο είναι ότι η παράταση χρόνου που εξασφαλίζει ο οφειλέτης συνεπάγεται δικαστικά έξοδα και δικηγορικές αμοιβές για κάθε νομική ενέργεια.

Μέσα άμυνας οφειλέτη δανειολήπτη

Τα βήματα που ακολουθούνται πρακτικά από την Τράπεζα ή από οποιονδήποτε δανειστή εξηγεί στο Newsbomb.gr ο γνωστός δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς προκειμένου να επιτύχει την είσπραξη της οφειλής του αλλά και ποια τα μέσα άμυνας του οφειλέτη-καταναλωτή.

Αν κοινοποιηθεί διαταγή πληρωμής o δανειολήπτης έχει 15 εργάσιμες ημέρες για να καταθέσει ανακοπή.

Σε περίπτωση που εκδοθεί διαταγή πληρωμής και δεν γίνει ανακοπή και αίτηση η αναστολής, «ο πιστωτής μπορεί να εγγράψει προσημείωση υποθήκης στην περιουσία του δανειολήπτη , χωρίς να τον ενημερώσει » επισήμανε ο γνωστός δικηγόρος.

Αν ο δανειολήπτης μεταβιβάσει ακίνητο και οφείλει στην τράπεζα, αυτή μπορεί με αγωγή να ζητήσει την ακύρωση της μεταβίβασης εντός πενταετίας.

Αν κοινοποιηθεί δεύτερη φορά παλαιά διαταγή πληρωμής , ο δανειολήπτης πρέπει να προβεί εκ νέου σε ανακοπή καθώς η δεύτερη κοινοπόίηση είναι πράξη εκτέλεσης και πάντα ακολουθείται από κοινοποίηση προγράμματος πλειστηριασμού.

Αν κοινοποιηθεί κατάσχεση και πρόγραμμα πλειστηριασμού έχει 45 ημέρες να καταθέσει ανακοπή κατά του πλειστηριασμού για να τον σταματήσει ή 20 εργάσιμες ημέρες πριν τον πλειστηριασμό να καταθέσει ανακοπή με αίτημα να διορθωθεί προς τα πάνω η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό

Σε κάθε στάδιο ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει εξωδικαστική λύση με τη τράπεζα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Καμπανάκι από την χαλαρότητα και την αύξηση κρουσμάτων - Επιστρέφει ο Χαρδαλιάς

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή