Ζητούν απαντήσεις ΤΩΡΑ από την Ελλάδα
Μπορεί στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής να μην είναι επίσημα η Ελλάδα στην ατζέντα , ωστόσο, τα θέματα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, του νέου 'δημοσιονομικού συμφώνου' και της Ελλάδας θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.
Μάλιστα τέσσερεις χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο) ζητούν να γίνει έκτακτη συζήτηση σήμερα για το Ελληνικό ζήτημα.
Ακόμη απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει αύριο στα θέματα που θέτουν.
Ο κ. Παπαδήμος βρίσκεται από χθες στη βελγική πρωτεύουσα με τις κόκκινες γραμμές στην βαλίτσα του, που συμφωνήθηκαν την Κυριακή κατά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Εκεί συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας γευμάτισε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Τι θα συζητήσουν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής
Οι ηγέτες της ΕΕ που συνεδριάζουν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες υπό την σκιά των ελληνικών προβλημάτων αναμένεται να εγκρίνουν τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, καθώς και την ενσωμάτωση του κανονισμού για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στο Σύνταγμα της κάθε χώρας.
Η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ- η 17η μέσα σε δύο χρόνια - θα επικεντρωθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ύψους 200 δισ. ευρώ, σημείωσαν πρόοδο το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της συνόδου στις 16:00 ώρα Ελλάδος.
Έως ότου επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών ομολογιούχων, οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να εγκρίνουν το δεύτερο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο.
Θα υπογράψουν όμως τη συνθήκη για τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, του ESM, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Παράλληλα, αναμένεται να συμφωνήσουν στους όρους που θα διέπουν το 'δημοσιονομικό σύμφωνο'.
«Δεν συζητείται η συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο PSI»
Δεν συζητείται η συμμετοχή του δημόσιου τομέα στη συμφωνία για την περικοπή του ελληνικού χρέους, είπε την Δευτέρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
"Ο δημόσιος τομέας έχει κάνει τα πάντα και έχει ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο στην σταθεροποίηση της Ελλάδας", είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σε τακτική ενημέρωση τύπου.
"Η προσοχή επί του παρόντος είναι απλά στην συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Άρα δεν υπάρχει συζήτηση για τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα", πρόσθεσε.