Προς νέα έξοδο στις αγορές με το βλέμμα στον ESM

Μεγάλη ανάγκη για ρευστότητα θα έχει από το φθινόπωρο η κυβέρνηση, καθώς οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, πιέζουν τα κρατικά έσοδα και διογκώνουν τις δαπάνες
AP

Είναι ενδεικτικό πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μειώθηκαν μέσα σε λιγότερο από 50 ημέρες κατά 4 δισ. ευρώ περίπου, στα 33 δισ. ευρώ, από 37 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο, καθώς η κυβέρνηση δαπανά περισσότερα από ότι εισπράττει για τις πολιτικές στήριξης όσων πλήττονται από την πανδημία.

Το διαρκώς διογκούμενο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση παρά να προσφύγει σε νέο δανεισμό.

Καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ, μια σκέψη είναι η έκδοση πενταετούς ομολόγου μέσα στο Σεπτέμβριο.

Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου είναι σήμερα στην περιοχή του 0,243% και υπάρχει η εκτίμηση πως η χώρα μας θα μπορούσε να δανειστεί άνετα ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο μικρότερο του 0,50%.

Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς ομολόγων και στελέχη επενδυτικών οίκων αναφέρουν πως στην παρούσα περίοδο η Ελλάδα θα έπρεπε να σκεφτεί να δανειστεί από την πιστωτική γραμμή «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» (Pandemic Crisis Support) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το μη διαπραγματεύσιμο χρέος της, κάτι που θα έκανε τους επενδυτές να αισθάνονται πιο άνετα.

Όπως υποστηρίζουν, ένα μείγμα δανεισμού που περιλαμβάνει και εκδόσεις μέσω εξόδου στις αγορές και χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα θα ήταν ιδανικό στις παρούσες συνθήκες.

Να σημειωθεί πως μέσω της «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» ο ESM μπορεί να παράσχει χρηματοδότηση ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο, καθώς σήμερα ο ευρωπαϊκός οργανισμός δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο -0,26% στην επταετία και -0,12% στη δεκαετία!

Η μόνη απαίτηση πρόσβασης στην εν λόγω πιστωτική γραμμή είναι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που θα ζητήσουν στήριξη να δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή χρηματοδότησης για να καλύψουν άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης που σχετίζονται με την κρίση της πανδημίας.

Τα κράτη μέλη του ESM που θα επωφεληθούν από τη «Στήριξη κατά της Πανδημικής Κρίσης» θα υπόκεινται σε ενισχυμένη παρακολούθηση (enhanced surveillance) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που ήδη ισχύει για την Ελλάδα.

Οι δε απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων των θεσμών θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στο εάν οι πόροι χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Εάν η Ελλάδα έκανε πλήρη χρήση του Pandemic Crisis Support του ESM θα μπορούσε να δανειστεί 3,7 δισ. ευρώ με κόστος 0,50% για δέκα χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο πως ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει τονίσει πως με το πρόγραμμα «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» το όφελος για την Ελλάδα από τη διαφορά του κόστους δανεισμού – σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα- θα ήταν 800 εκατ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Γιατί άλλαξε ρότα το Oruc Reis