Πληρώνουμε 60 εκατ. ευρώ για... συμβουλές στο «κούρεμα»!
Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας σε ερώτησή του προς το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται συγκεκριμένες αποφάσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και ζητά να μάθει με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι εταιρείες και με ποιο σκεπτικό, σε μια περίοδο πλήρη εξαγγελιών περικοπής των δημοσιονομικών εξόδων, αποφασίζεται αυτή η δαπάνη, ενώ το κράτος διαθέτει νομικούς συμβούλους και ειδικευμένους επιστήμονες στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδας».
Πέραν τούτων, στην ερώτησή του αναφέρει ότι για την Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLp (CGSH) προβλέπεται «Η μέγιστη συνολική δαπάνη για την παροχή νομικών υπηρεσιών σχετικά με τους όρους των νέων ομολόγων και δανειακών συμφωνιών με τους επενδυτές και το δημόσιο τομέα σχετικά με την ανταλλαγή, τη νομική υποστήριξη και υλοποίηση των αποφάσεων της 27-7-2011 περιλαμβανομένων και των συμβάσεων με το EFSF ορίζεται στα 6.000.000 ευρώ, εφόσον το έργο έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου 2011. Από αυτό το ποσό, 750.000 ευρώ κατά ανώτατο όριο, ορίζεται για απασχόληση τοπικών νομικών συμβούλων σε χώρες που η εταιρεία δεν έχει εκπροσώπηση όπως π.χ. στην Ιαπωνία. Σε περίπτωση που το έργο παραταθεί, η αμοιβή ορίζεται σε 1.500.000 ευρώ ανα μήνα, κατά ανώτατο όριο».
Στην ουσία δηλαδή η εταιρεία Hamilton έχει λάβει έως σήμερα περι τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ για για την Lazard Freres Sas προβλέπεται «η αμοιβή που εγκρίνεται θα αποτελεί ποσοστό 0,015% επί του ονομαστικού ποσού χρέους που θα ανταλλαγεί ή θα επαναγοραστεί». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η αμοιβή για την Lazard εκτιμούταν σε 25.000.000 ευρώ όταν η σχετική απόφαση μιλούσε για «κούρεμα» του 21% του ελληνικού χρέους. Σήμερα που η συζητήσεις αφορούν «κούρεμα» ύψους 50% συνεπάγεται ότι διπλασιάζεται και η αμοιβή της εν λόγω εταιρείας και διαμορφώνεται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στην απάντησή του αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι «αναμένεται να διατηρήσουν το ρόλο τους έως την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων και παίζουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις του ελληνικού δημοσίου με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς»