Βενιζέλος: Το «κούρεμα» θα ξεπεράσει το 70%

Μεγαλύτερες του 70% ενδέχεται να είναι οι απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, το οποίο και επικαλείται δηλώσεις του του Ευάγγελου Βενιζέλου.

"Μιλάμε για ένα haircut επί της καθαρής παρούσας αξίας που θα ξεπερνά το 70%", φέρεται να δήλωσε ο Βενιζέλος, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

"Πρόκειται μία πολύ σοβαρή συζήτηση που βασίζεται σε νέα δεδομένα. Μιλάμε για ένα πολύ μεγαλύτερο PSI του αρχικού", φέρεται να δήλωσε.

Η συμμετοχή του επίσημου τομέα στο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ανέφεραν επίσης στο Reuters τραπεζικές πηγές, ενώ σημείωσαν ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει και την Τετάρτη.

Ειδικότερα, τραπεζικές πηγές και αξιωματούχοι στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για το PSI βρίσκονται ένα βήμα από την τελική συμφωνία, με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες έτοιμες να δεχτούν απώλειες κοντά στο 70%.

Ωστόσο, παρά το μεγάλο μέγεθος των απωλειών του ιδιωτικού τομέα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν επαρκεί για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Αντίθετα, σημείωσαν, αρχίζει να γίνεται πλέον κατανοητό ότι πρέπει να συμμετάσχουν στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών μελών.

"Αυτή τη στιγμή γίνονται αναλύσεις για να βρεθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο επίσημος τομέας ώστε να μειωθούν τα χρέη της Ελλάδας" δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της ΕΕ με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων.

"Ο στόχος είναι να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 120%, αλλά ακόμα και με το PSI παραμένει σημαντικά πάνω από το επίπεδο αυτό και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του επίσημου τομέα" πρόσθεσε.

Ανώτερο τραπεζικό στέλεχος δήλωσε ότι υπάρχει πλέον κοινή κατανόηση ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα λειτουργήσει χωρίς να δεχτεί απώλειες και ο επίσημος τομέας (ΕΚΤ, Κεντρικές Τράπεζες), προσθέτοντας "μιλάμε για το πως αυτή τη στιγμή".